2017. július 04.

Fair Play díjat nyertek magyar gyerekek Szentpéterváron

64 országból, több mint ezer résztvevővel szervezték meg idén az egyhetes Foci a Barátságért Nemzetközi Gyermekfórumot Szentpéterváron, ahol a résztvevők együtt izgulhatták végig a FIFA Konföderációs Kupa döntőjét.

A Foci a barátságért program célja, hogy olyan értékeket közvetítsen a gyermek labdarúgók felé, mint a barátság, béke, egyenlőség és egészséges életmód. A program 5. évada új formátumot kapott, kilenc nemzetközi futball csapat alakult Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika országainak tizenkét éves játékosaiból, akik Szentpéterváron vehettek részt edzőtáborban és mérkőztek meg a Konföderációs Kupa döntője előtti napon. Az MTK ifjú futball játékosa, Yaakobishvili Anti a Kék csapat hátvédjeként és egyben kapitányaként lépett pályára, a csapat pedig a torna Fair Play díjának győztese lett.

„Először vettem részt ilyen nemzetközi csapatban, hasznos és érdekes tapasztalat volt. Az edzőtábor öt napja sajnos nem volt elég, hogy a csapatunk összeszokjon, ez a szerzett gólokon is látszott. Emberileg azonban egy remek társaság jött össze, nagyon sokat nevettünk együtt” – mondta Anti.

„Rengeteg előnye volt ennek az utazásnak, főleg a gyerekek szempontjából. Nem is inkább a sport, a foci miatt, hanem azért, amit a program alatt tapasztaltak meg magukról és csapattársaikról: az egymáshoz való viszonyulásról, a csapatban dolgozásról, az empátiáról és persze a fair playről. Emellett ez egy remek lehetőség is volt arra, hogy az angol nyelvet gyakorolják és lássák, milyen fontos ebben a sportágban is a nyelvismeret. Számukra ez egy megfizethetetlen élmény volt” – mondta Mihályi Tamás, az MTK és Anti edzője.

A Gyermekfórumon Nemzetközi Gyermek Sajtóközpont is alakult, amelyben minden országot egy ifjú újságíró képviselt, Magyarországot Osgyán András. A gyerekek a Foci a barátságért nemzetközi TV csatornáira, nyomtatott lapjába, rádióadásaiba és közösségi média csatornáira szerkesztettek híranyagokat.

„Rengeteg programot szerveztek nekünk, a hét végére már nagyon elfáradtunk. A sajtóközpontban nem minden gyerek beszélt jól angolul, de jó volt megtapasztalni, hogy mindig megértettük egymást. Számomra a Konföderációs Kupa a programmal együtt felejthetetlen emlék marad. Most már biztosan tudom, hogy sportújságíró szeretnék lenni” – mondta Andris, akit Anti Kék csapata egyhangúan a csapat legjobb ifjú sportújságírójának választott.

A gyerekek életre szóló barátságokat kötöttek, emellett sok hírességgel is találkoztak. A játékosok olyan futball játékosokkal edzettek a pályákon, mint Dmitrij Szennyikov, valamint orosz olimpikonok Dimitrij Vasziljev, Natália Antyukh beszélgettek velük a sportról és a közös értékekről. A hét napos program alatt a gyerekek szórakozását városnézéssel, közös programokkal, és persze sok játékkal töltötték meg. A program végén pedig a résztvevők együtt, élőben nézhették meg a Konföderációs Kupa döntőjét.

A programot a Magyar Labdarúgó Szövetség is elvi támogatásban részesítette, hazai médiapartnerei pedig a Képes Sport és a Nemzeti Sport Online.