Két új csatornát indít a régiek helyett ősszel a Sony Pictures Television (SPT) Network. Bár folytatódik a fragmentáció, portfólió szinten látnak esélyt a növekedésre, ebben várnak sokat a Sony Max és Movie Channel csatornáktól.
Fotó: John Rossiter beszél az SPT jelenlétéről a közép-európai régióban

A Sony Pictures Television (SPT) 13 országban és 6 régióban van jelen, összesen 21 millió előfizetőt érnek el. A magyarországi tévés piacon lévő 115 csatorna és az évek óta trendszerű fragmentáció ellenére van helye új adóknak a televíziós kínálatban – erről John Rossiter ügyvezető beszélt a cég hazai leányvállalatának mai sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi néhány hónapban több piackutatást végzett a SPT, amelynek alapján újrapozícionálták csatornáikat, köztük a két újat is. Rossiter elmondása szerint a portfólióhoz tartozó csatornákon a korábbiaknál több lesz a saját gyártású tartalom és ők sem maradnak ki a gasztro reality műsorkészítésből.

Bekamerázott konyhák

Negyedik évaddal érkezik ősszel az Észbontók, fontos változás, hogy félórásra rövidített adásokkal napi műsorként jelentkeznek a Viasat3-on. Szintén erre a csatornára kerül egy brit formátum alapján az Ide Süss gasztro-reality, amelyben amatőrök mutatják meg főzőtudásukat. Úgyfest, idén ősszel fakanalakkal esnek egymásnak a tévétársaságok: a TV2 elindította a Séfek séfét, ami elég jó nézettséget hoz már a csatornának hétköznaponként, az RTL a Konyhafőnök Juniorral és a Konyhafőnök VIP második évadával kedveskedik a közönségnek, és a versenyebe ezek szerint most beszáll a Viasat is.

Folytatódik a Lakás Talk Show Lovász László vezetésével és jönnek a Feleségek Luxuskivitelben, a közép-kelet európai régióban először.

A Viasat6 a Totalcar negyedik évadjával, az AXN pedig krimisorozatokkal és többek közt az Elfeledve (a Sony saját gyártású sorozata) premierjével várja a nézőket.

A két új Sony adóról Szabó Balázs programigazgató-helyettes elmondta, a Movie Channel célcsoportja a 30-49 éves férfiak, a Max-é pedig a 18-39 éves nők. Inventoryjuk annyiban tér el a hazai rétegcsatornáktól, hogy itt a ’90-es éveknél korábbi filmek nem kerülnek majd műsorra. A Sony Maxon lesz saját gyártású műsor, itt látható majd a Stíluspárbaj második évada. Szabó Balázs a Médiapiacnak elmondta, a két új adó reklámidejét szintén az Atmedia értékesíti és kíváncsian várják, hogyan fogadják a hirdetők a célcsoportok meghatározását.

Temesvári Marietta programigazgatót a saját gyártású műsorokról kérdeztük. Véleménye szerint Magyarországon technikai és produkciós oldalról nincs igazán akadálya igényes saját műsorok készítésének, amelyek akár nemzetközi sikert is elérhetnek. Példaként említette, hogy a Viasat3 műsora, az Észbontók bekerült a csehországi Comedy Central műsorába, igaz a magyarnál valamivel egyszerűsített tartalommal. Hozzátette, a műsorszolgáltatók számára a fő kihívást a saját gyártással kapcsolatban inkább a rendkívül időigényes casting jelenti.