Kövess minket!

Médiapiac

Feketén-fehéren

Amikor a személyiségét meghatározó tulajdonságokról kérdezem, elsőként negatívumként jegyzi meg, hogy ha valaki fellobbantja benne a tüzet, ötven kocsist megszégyenítő módon ad hangot véleményének. Talán nem is gondolja, hogy a tévés világban mennyire üdítően hat, amikor valaki megmondja az igazat. Márpedig Gáspár Bea nem tesz lakatot a szájára.

Ha ma felkérnének, hogy szerepelj egy valóságshow-ban, mindannak tudatában, amin a férjed mellett végigmentél a Győzike-show 2005-ös indulása óta, vállalnád?

Magát a show részét igen, a családom nagyobbik része szerette forgatni, arra viszont fokozottabban ügyelnék, kiket engedek közel magunkhoz, kire bízzuk például a pénzügyeinket.

Abba belegondoltatok, milyen hatással lesz a műsor a gyerekeitek megítélésére?

A férjemmel fiatalok és bolondok voltunk. Ma már tudom, hogy nem feltétlenül viselkedtünk felelősségteljesen, nem kértük ki a szüleink véleményét, nem gondoltuk végig, mire vállalkozunk, hogy az adást követő napon a nagyobbik lányomat atrocitás érheti az iskolában, és maga a tanára hozza kellemetlen helyzetbe. Egyszerűen csak egy izgalmas kalandnak fogtuk fel.

Az országban előtte nem volt még hasonló műsor sem, kíváncsi voltam, milyen az, ha kamerákkal követik az életem. Ráadásul nem volt kiérlelt koncepció, az eredeti tervek szerint, a gyerekekkel együtt egyfajta statisztaszerepünk lett volna Győző mellett, aztán az első adást követően kiderült, hogy a nézők élvezték a veszekedéseinket, amiről másnap beszéltek a munkahelyükön, és hamar megkedvelték a gyerekeket is.

Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)
Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)

A műsor óhatatlanul befolyásolta az ország roma etnikumának megítélését is.

Nem volt célom, hogy a romák számára követendő példa legyek. Abban viszont biztos vagyok: az a tény, hogy azon dolgok ellenére együtt vagyunk a férjemmel, amiket együtt megéltünk, pozitív és követendő példa bárki számára. Igen, sokat vitázunk, sokszor nem egy a véleményünk, de legalább ütköztetjük. Öndicséret büdös, de a nagyobbik lányom diplomás, a kisebbik is tanul, nem hülyéket neveltünk.

Különböző híreket lehetett hallani arról, hogy a nézők mennyire a valóságot, illetve mennyire egy forgatókönyv jeleneteit látták.

A műfaj nevében benne van a válasz: reality, valóságshow. A show része végig megmaradt, a reality azonban idővel elveszítette az értelmét, és már csak az jelentette a valóságot, hogy mi szerepeltünk a műsorban, de egy létező forgatókönyv szerint működtünk. Előfordult, hogy egyes jelenetek előtt beszéltük meg, mi az, ami belefér, és mi az, amit semmi pénzért nem vállalunk be.

Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)
Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)

Később átszerződtetek a TV2-höz, ahol az Édes Életben mintha egy, a médiában megfáradt roma családot láttunk volna.

Van, aki nem szívesen mesél a sötét múltjáról, én nem szégyellem. A csatorna felkérésének idején javában folyt egy adócsalással kapcsolatos bírósági perünk, egyszerűen kellett a pénz, mert nem tudtuk, mi vár ránk. Az első két hetet élveztük, visszajöttek az emlékek, de nem szívvel-lélekkel csináltuk, inkább igyekeztük letudni.

A nagy áttörést A Konyhafőnök VIP hozta meg számodra, amelyet megnyertél. Mennyire volt tudatos lépés kilépni a bulvárhősnőszerepből?

Sem magamnak, sem a nézőknek nem kívántam bizonyítani, egyedül a férjemnek akartam megmutatni, mire vagyok képes, ha fakanalat veszek a kezembe mikrofon helyett, A Konyhafőnökkel egy időben ugyanis a konkurens csatorna sokkal magasabb gázsiért felkért A Nagy Duettre, amit Győző jobban pártolt, de annyira hiteltelen lett volna tőlem, hogy fahanggal, nyolcvan kilósan ugráljak a színpadon, hogy rögtön nemet mondtam. Abban is kételkedtem, A Konyhafőnökben megállom-e a helyem, mert noha főzni tudtam, sem a díszítés, sem az idő nem volt barátom. Álmomban sem gondoltam volna, hogy megnyerhetem, a férjem is csak két fordulót jósolt.

Aki műsorkészítőként hitt bennem, az Bagi Márta volt, aki ma a Solaz Media ügyvezetője, de 2004 végén, amikor lényegében leköltözött hozzánk, és egy kis kamerával követte az életünk, még csak a Győzike-show főszerkesztője volt. A show alatt mindig főztem magunknak, és bár a stáb tagjai nem fogadhattak volna el semmit, mégis amikor nem volt idejük elmenni étterembe, nálunk ebédeltek, vacsoráztak, idővel a csatornánál folyosói pletyka lett abból, mit készítettem. Mártával azonnal megkedveltük egymást, így amikor átment a TV2-höz, megkeresett, hogy szerepeljünk az Édes Életben. Ezt követően lett az RTL új gasztroműsorának producere.

Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)
Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)

Milyen volt megélni, hogy a döntő alatt minden csapattársad az ellenfélnek, Kovács Katalinnak szurkolt?

Nézd, bárki bármit mond, a médiában nincs barátság. Ideig-óráig, amíg tart a forgatás, elvagyunk egymással, de utána megy mindenki, amerre lát.

Tudod, ki a barátom? Aki érettségi óta kitart mellettem, és aki olyannak ismer, amilyen vagyok. Ráadásul egy olimpikont nem lehetett megbántani. Nem vagyok sportember, de az nagyon sportszerűtlennek tűnt, hogy mindenki azt gondolta, a nagybetűs cigány asszony nem nyerhet ellene. Mindenhol azt hallgattam, ahogy neki szurkoltak, mintha ott sem lettem volna. Külön öltözőnk volt, az enyémben ültem egyedül, és próbáltam elfogadni, hogy második leszek, az övébe pedig jóformán ő maga nem fért be a sok celebtől, akik ott tanyáztak. Az emberek szeretnek a győzteshez pártolni. Úgy éreztem, a zsűri sem vállalná be a vidéki roma asszony diadalát. Amikor kihirdették az eredményt, nem hittem a fülemnek. Fogtam a kezemben a nyereményem, a tízmillió forintot jelképező táblát, és az járt a fejemben: na csak ez hiányzott az adóhivatali ügyünkhöz, amelynek kapcsán éppen a műsor adásba kerülése idején tört ránk a NAV-kommandó. Megjegyzem, az ügy végére a mai napig nem került pont, ki merem jelenteni, azért, mert nincs minek a végére pontot tenni.

A műsor következő szériájában zsűritag lettél, amiért a nézőktől ugyancsak kaptál hideget-meleget.

2017-ben Sárközi Ákos azt tervezte, hogy megnyitja Textúra nevű éttermét, amelyre ugyan csak később került sor, de mindenképpen az előkészületekkel szeretett volna foglalkozni. Az ilyen típusú műsorokban egy zsűritagot lecserélni nem ildomos, annak idején egyszerre távozott Bernáth József és Vajda Pierre is, hogy helyüket átvegye Ákos és Wossala Rozina, akiknek a helyére kerültünk be később Rácz Jenővel. A sors fintora, na meg a kereskedelmi tévék vetélkedésének köszönhető, hogy a legújabb évadban a megváltozott koncepció miatt engem cseréltek le. Az RTL szerette volna legyőzni a TV2 MasterChef című műsorát, amelyben két vezető séf szerepelt, így ők is eszerint változtattak.

Olyan embernek ismertelek meg, aki vágyik az elismerésre. Mit gondolsz, valaha el fogsz jutni oda, hogy az emberek azt mondják, jó vagy abban, amit csinálsz?

Soha életemben nem akartam befolyásolni, mit gondoljanak rólam, ahogy nekem is megvan a magam véleménye, amin senki nem változtathat. Ne viccelj! Pontosan tudom, hogy bizonyos dolgokat sohasem fogok lemosni magamról, éppen ezért nem is küzdök ellenük. Minek?

Azt a tudatosságot, amit látsz, a lányom, Evelin hozta be az életembe. Különböző példákkal illusztrálta, hogy a márkaépítést sokkal profibb módon is lehet művelni, mint ahogy azt gondoltam. Az ország két vezető menedzsmentcégét kerestem meg, hogy segítsenek építeni a saját projektem, a Bea Konyháját, de még válaszra sem méltattak. Cigány vagyok, nyílt titok, hogy senki sem szeret ezzel az etnikummal reklámozni, ráadásul az életemben van néhány szégyenfolt. Egy időben a családom egész élete arról szólt, hogy legyen valami botrány körülöttünk, hogy eladhatóak legyünk, később pedig az volt a baj, hogy amikor Győző nincs mellettem, túl normális vagyok, mint ahogy ezt megkaptam a Celeb vagyok, ments ki innen! stábjától. Persze nem volt kivel lefutnom a vitaköröm. (Felnevet, majd benyúl a kabátja zsebébe, és elkezdi mesélni, mekkora örömet okozott neki, amikor reggel talált benne 90 forintot – a szerk.)

Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)
Gáspár Bea (Fotó: Soós Bertalan)

Mindkét gyerekem felnőtt, unalmasan telnek a hétköznapok, szeretnék kezdeni magammal valamit, hogy legyen még tíz aktív évem. Imádok főzni, ez okozza számomra az igazi wow-érzést, főleg ha valamilyen fogásom olyan jól sikerül, hogy repetát kérnek belőle. Ugye, hogy nem kérek sokat? (Nevet.)

(Az interjú eredetileg a Médiapiac 2019/2. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Médiapiac

Új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a szlovák kormány

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfő

Tovább olvasom

Médiapiac

Reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Túlmutatott a támogatás megengedett keretein a Trendmánia című műsorszám december 16-án sugárzott adása, ezzel a TV2 megsértette a törvényi rendelkezést, a médiatanács emiatt megbírságolta a médiaszolgáltatót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést a TV2 a Trendmánia (9. évad 40. rész) című műsorszám december 16-án sugárzott adásával – mondta ki a médiatanács április 23-án meghozott határozata.

A műsorrészt egy szépségipari cég üzletében vették fel, amelynek polcain márkanévvel ellátott szépségápolási termékek voltak láthatóak, amelyek egy részét a riporter ki is próbálta, illetve jótékony hatásukról beszélgetett az üzletvezetővel – írták.

Mindezek miatt a testület a műsorszámot reklámriportnak tekintette, és 500 ezer forint bírsággal sújtotta a TV2-t, a jogsértés ismételtségére tekintettel pedig 25 000 forint megfizetésére kötelezte a csatorna vezető tisztségviselőjét.

A közlemény szerint nézői bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgálta a médiatanács az M4 Sporton február 28-án 18 óra 46 perctől sugárzott MOL Magyar Kupa DVSC-Ferencvárosi TC-nyolcaddöntőt a műsorszámban hallható trágár nézői bekiabálások miatt.

A testület figyelembe vette, hogy az élőben közvetített sportműsorszám szerkesztésére a médiaszolgáltatónak éppúgy nem volt lehetősége, mint a sugárzás időpontjának megválasztására, ezért nem indult hatósági eljárás a médiaszolgáltatóval szemben.

Ugyanezen az ülésén két rádiós frekvenciára kiírt pályázati eljárást is eredményesnek nyilvánított a médiatanács: a Fonyód 101,3 MHz és a Siófok 92,6 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázatok nyertese a Radio Plus Kft. lett.
A közlemény szerint nézői észrevétel nyomán kereste meg a médiatanács a cseh társhatóságot Kőhalmi Zoltán – Történjen bármi című, a Comedy Centralon január 1-jén 15 óra 56 perckor sugárzott műsorszáma miatt.

A műsort a médiaszolgáltató korhatárjelölés nélkül sugározta, azonban az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna.

Az RRTV megállapította, hogy a műsorszám ugyan nem sértette meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló cseh rendelkezéseket, de a társhatóság a magyar jogszabályokra tekintettel felhívta a médiaszolgáltatót, a Viacom CBS Networks International Czech s.r.o.-t, hogy tegyen eleget a magyar törvényben meghatározott, az általános közérdeken alapuló szigorúbb szabályoknak a korhatárjelölés tekintetében, amelyet a műsorszám sugárzásakor elmulasztott feltüntetni.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom