2017. április 24.

Félbehagyott megoldások a Discovery műsorában

A Félbehagyott mérnöki megoldásokban, tervezők és szakértők mesélnek arról, hogy valójában minek is indultak el álomprojektek és hogyan váltak végül romhalmazokká.

A világ néhány legcsodálatosabb műszaki projektje ma elhagyatottan, romokban hever. A Discovery Channel új műsorában, a Félbehagyott mérnöki megoldásokban, tervezők és szakértők mesélnekde olyan emberek is megszólalnak, akiknek minden vágyuk, hogy újra megtöltsék élettel ezeket a mesterműveket.

Minden épületnek megvan a maga izgalmas története. A bemutatott létesítmények falai között sokszor olyan események történtek, amik ma már történelemkönyvekbe illenének és most mégis graffiti, por, törmelék vagy gaz borítja őket. A sorozat megpróbálja elmesélni a projektek szemszögéből a múltat és a jelent, megvizsgálja, hogy a világ néhány hátrahagyott látványos műszaki kezdeményezése hogyan és miért jött létre, elemzi a pénzügyi és társadalmi ráfordításokat, valamint környezetvédelmi és ökológiai hatásaikat is.

A Félbehagyott mérnöki megoldások kitér arra, hogy lehetne-e valamilyen módon újra hasznosítani az olyan romokat, mint például a New York-i High Line park, a náci üdülőközpont a németországi Prorában, az USS Oriskany Floridában vagy a befejezetlen autópályahíd Fokvárosban. Ezek mind parlagon heverő lehetőségek, amelyek életre kelhetnek akár egy egészen más funkció ellátására, mint, amire eredetileg tervezték őket. Ez a sorozat rávilágít, hogyan támadhatnak fel poraikból ezek a létesítmények, sokszor teljesen megújulva.