2015. április 02.

Felgyorsítja a vezetékes hálózatfejlesztést a Telekom

A 4G hálózat bővítése mellett 440 000 háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű szélessávú vezetékes internet 2015 végéig.

A Magyar Telekom több milliárd forintos beruházással, összesen 2500 km optikai kábelt kiépítésével nagysebességű vezetékes internet lefedettségét a jelenlegi 1,8 millió háztartásról több mint 2,2 millió háztartásra növeli 2015 folyamán. A szélessávú internethálózat kiépítésére a Telekom a lehető legoptimálisabb modellt igyekezett kialakítani figyelembe véve a kevésbé lakott, csekélyebb népességű régiók helyi adottságait.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója hangsúlyozta: „Célunk, hogy minden magyar háztartásba eljusson a nagysebességű szélessávú internet. A teljes körű "all-IP" megoldással kiválthatjuk az elavult technológiákat, ezáltal sokkal költséghatékonyabbá tehetjük a hálózatüzemeltetést, valamint jobb minőséget és ügyfélélményt nyújthatunk. A mobil fejlesztések területén pedig folytatjuk a 4G-s hálózat bővítését.”

A korszerű szélessávú hálózatokon elérhető digitális szolgáltatások használatához elengedhetetlenek a megfelelő digitális kompetenciák is. Az Okosdigitális edukációs program keretében a Telekom önkéntesei országszerte már több tízezer általános- és középiskolás tanulót tanítottak az internet és más digitális felületek tudatos és biztonságos használatára. A program kiterjesztésével pedig idén a szülőkhöz, tanárok is eljuthat ez a tudás. A mostani hálózati fejlesztés során a Telekom a hálózat kiépítését követően, az „átadott” településeken külön edukációs programokat szervez. Az Okosdigitális program következő ingyenes oktatásain áprilisban a monori, majd a szigetszentmiklósi általános iskolában lehet részt venni.

A fejlesztések kapcsán a Telekom olyan partnerre is támaszkodik, mint a kínai multinacionális vállalat, a Huawei Technologies. A két cég együttműködése nem teljesen újkeletű, hiszen az IPTV technológiai megoldások és az optikai hálózat korábbi fejlesztéseiben is együttműködtek az utóbbi években.