2013. január 16.

Felgyorsul a táblagépre vándorlás

Az olcsóbb táblagépek terjedése gyorsította fel igazán a PC-eladások csökkenését - írja a WARC.

Az olcsóbb táblagépek terjedése gyorsította fel igazán a PC-eladások csökkenését - írja a WARC.

Az alacsonyabb árkategóriás táblagépek szélesebb körű elterjedése gyorsította fel a leginkább a PC-eladások csökkenését 2012 negyedik negyedévében - írja a WARC a Gartner friss adatai alapján. A PC-szegmens 4,9 százalékos csökkenést mutatott, s így 90,3 milió darabot tett ki, ami nem írható kizárólagosan a gazdasági válság számlájára.

Mikako Kitagawa, a Gartner vezető elemzője szerint a táblagépek nem azért jelentenek kihívást a PC-szegmens számára, mert "kannibalizálják" azok értékesítését, hanem mert a fogyasztók egész egyszerűen átteszik a médiafogyasztásuk mind nagyobb részét a tabletekre, miközben nem cserélik le a régi PC-jüket. Ezen logika mentén a PC-k másodlagos tartalomfogyasztási eszközökké válnak a háztartásokban, amelyeket nem cserélnek le, nem dobnak ki, ehgyszerűen hagynak elöregedni a sarokban.

A PC-szegmens globális első helyezettje 2012 negyedik negyedévében ismét a Hewlett Packard volt 14,7 millió darabbal, melyet a Lenovo követett (12,9 millió). A harmadik helyen a Dell zárt, ám a 11,6 milliós teljesítmény mögött 20,9 százalékos zuhanás áll.