2010. október 26.

Fellegi: húzóágazat az infokomm

Fellegi tamás szerint az infokommunikációs ágazat kiemelt szerepet tölthet be a gazdaság fejlesztésében és a foglalkoztatás bővítésében.

Fellegi tamás szerint az infokommunikációs ágazat kiemelt szerepet tölthet be a gazdaság fejlesztésében és a foglalkoztatás bővítésében.

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint az infokommunikációs ágazat kiemelt szerepet tölthet be a gazdaság fejlesztésében és a foglalkoztatás bővítésében. A kormányzat rugalmas, korszerű szabályozással és a beruházások ösztönzésével igyekszik tenni azért, hogy a szektor betölthesse lehetőségeit. E törekvés meghatározó eszközei lesznek a szakképzés megújítása és az e-közigazgatás átalakítása. A távközlési, telekommunikációs válságadóról szólva elmondta, hogy az intézkedés átmeneti, kifejezetten pénzügyi válságadónak tekinthető, és megfelel az uniós kereteknek.

Fellegi Tamás az elmúlt két kormányzati ciklus talán legsúlyosabb mulasztásaiként, hibáiként az állami informatika korábbi egységességének felszámolását, a kapcsolódó feladatok előnytelen feltételek mellett történt tömeges kiszervezését, az értelmetlen közbeszerzésekre, rossz konstrukciójú kkv-pályázatokra és összehangolatlan önkormányzati fejlesztésekre elszórt közpénzeket emelte ki. A miniszter szerint az infokommunikáció területén különösen látványosan érvényesült az egész előző időszakra érvényes megállapítás - a magánérdek, az üzleti érdek az állami döntéseknél, intézkedéseknél itt is számos esetben írta felül, előzte meg a közérdeket.

A miniszter beszédében a nemzeti adatvagyon védelmét, a nemzetbiztonsági kockázatok felszámolását, a kiszervezett állami feladatok visszaemelését, a pénzügyi kiszolgáltatottság megszüntetését és az informatikai beszerzéseket eluraló korrupció teljes visszaszorítását említette a legsürgetőbb kormányzati feladatok között.

Fellegi Tamás elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hosszú távú infokommunikációs stratégiájának szakmai anyaga első olvasatban elkészült, jelenleg a részletes prioritások, akciótervek és finanszírozási háttér kidolgozása zajlik. A véglegesítést megelőzően a tárca a dokumentum széles körű társadalmi és elektronikus megvitatását tervezi. A miniszter kitért a Magyarország soros uniós elnöksége alatt várható közösségi feladatokra is. Az információs és kommunikációs technológiák versenyképességet erősítő alkalmazásával foglalkozó Digitális Menetrend elsőként készült el az „Európa 2020” stratégia hét kiemelt kezdeményezése közül. Éves eredményeiről Digitális Eredményösszesítő készül, az előrehaladást Digitális Közgyűlés értékeli majd, ezek előkészületei a magyar elnökségi időszakra esnek. Magyarország a hálózati és informatikai biztonságról, illetve a Kritikus Információs Infrastruktúrák Védelméről egy-egy infokommunikációs miniszteri konferencia megrendezését tervezi 2011 első felében – áll a siófoki Internet Hungary konferencián elmondott megnyitóról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya által kiadott összegzésben.

 

Legendás rockerek A Dal színpadán

1 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

1 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.