2011. január 12.

Felmentés a Tilos Rádiónak, büntetés a Neo FM-nek

Az Ice-T ügyről blogjában is írt a Médiatanács. Közben a Neo FM 20 milliós büntetést kapott.

Az Ice-T ügyről blogjában is írt a Médiatanács. Közben a Neo FM 20 milliós büntetést kapott, mert nem teljesítette hírműsor vállalását, ellenben túl sok reklámot sugárzott.

Nem sértett törvényt a Tilos

Úgy tűnik, hogy lassan véget ér Ice-T-nek a magyar médiavalóságban tett kirándulása, mivel a  Médiatanács január 12-i ülésén úgy határozott, hogy a Tilos Rádió nem sértette meg a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény rendelkezéseit azzal, hogy túl korán játszotta a rapper 18-as karikát érdemlő, "trágár, obszcén" szövegű számát.

A hatóság frissen indult blogján árnyalni igyekszik a képet, miszerint nem hivatalból, hanem egy tavaly szeptember 3-án befutott hallgatói panasz mentén kezdtek el vizsgálódni. A panaszt november 3-án tárgyalták, s akkor döntöttek a tartalmi elemzés mellett. A folytatást már tudjuk, az NMHH Médiatanácsa levelet írt a Tilosnak, amely aztán a TASZ segítségével válaszolt, s még Ice-T is belefolyt az ügybe, nyilván mulattatta, hogy egy kis európai országban médiapolitikai tényező lett.

A hatósági blogon kiemelik: nem ez az első eset, hogy egy rádiót ilyen ügyben vizsgálnak. 2007-ben a jogelőd ORTT Ganxsta Zolee miatt vizsgálta az MR2-Petőfit, és ott elmarasztaló határozat született. "A Tilos Rádió ügyének vizsgálata jóval az új médiatörvény megszületése előtt kezdődött, és bár sokan összemossák az Ice-T ügyet a törvény körül kialakult vitával, a kettőnek nincs köze egymáshoz" - olvasható.

"A Médiatanács továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban. Ugyanakkor a kiskorúak érdekeinek védelme továbbra is a hatóság munkájának egyik fontos eleme marad, amely alapvetően európai uniós jogalkotási kötelezettségből fakad, és kifejezésre juttatja a társadalom és a jogrendszer egészséges önvédelmi reflexeit is. Természetesen nem lehet cél a rejtett, közvetett cenzúra, illetve az érintett dalok művészi értékének csorbítása, az egymással ütköző érdekek közti megfelelő egyensúly megtalálása azonban örömteli fejlemény volna" - zárul a bejegyzés.

 

20 milliós bírság a NeoFM-nek

Miközben a Tilos fellélegezhetett, a NeoFM 20 milliós büntetést kapott - jelentette be Kiricsi Karola, a Médiatanács új szóvivője. Az MTI közlése szerint azért jár a bírság, mert a rádió tavaly októberben a megengedettnél kevesebb hírműsort és több reklámot sugárzott.

A vizsgált időszakban egyetlen napon sem teljesült az a kötelezettség, hogy este 8 óra után 15 perces hírműsort kell adni. Ezért a NeoFM 17 milliós büntetést kapott. A többi 3 millió pedig a túl sok reklám miatt járt a rádiónak.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

1 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.