Szalay Dániel 2012. december 05.

Felmérték a podcastok iránti érdeklődést

A Netidők az NRC-vel közösen mérte fel a magyarok podcastokhoz fűződő viszonyát.

A Netidők az NRC-vel közösen mérte fel a magyarok podcastokhoz fűződő viszonyát.

A felnőtt magyar internetezők 4-5 százaléka szokott podcastokat hallgatni - derült ki abból a felmérésből, amelyet az NRC október végén készített 1000 internet-használó online megkérdezésével. (Az adatbázist az Millward Brown – TNS Hoffmann NOK kutatásának offline adataival súlyozták, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatívnak tekinthető a legalább hetente internetező 18-75 éves magyar lakosságra nézve.)

Azok, akik már hallgatnak podcastokat, jellemzően egy vagy két csatornának hallgatói. A válaszadók 70 százaléka még nem is hallott a kifejezésről, azok aránya pedig, akik hallották már, és a jelentésével is többé-kevésbé tisztában vannak, 9 százalék volt.

További érdekesség, hogy a podcast-hallgatók körében háromszor annyi férfit találni, mint nőt. "Ez nem annyira meglepő, ha tudjuk, hogy sok hasonló típusú internetes tevékenység (például a letöltés, streamelés) is tipikusan a férfiak körében népszerű, valamint ha figyelembe vesszük, hogy az egyébként széles hazai podcast-palettán többségben vannak az inkább a férfiakat vonzó témák" - írja a kutatásról beszámoló blogbejegyzésben Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója, aki ugyanakkor azt már meglepőnek találja, hogy bár a "podcast" szó előtagja az iPodra, és ezen keresztül a hordozható zenelejátszókra utal, meglehetősen ritka, hogy valaki ilyen eszközön hallgassa az adásokat. Legtöbben asztali számítógépen vagy laptopon, notebookon játsszák le a műsort, és a hordozható ketyerék (beleértve a mobiltelefont is) sokkal kisebb szerepet kapnak a tartalmak fogyasztásában.

Annak ellenére azonban, hogy kevesen tudják, mi is az a podcast, azok száma nem csekély, akik nyitottak az ilyen típusú médiafogyasztásra - hívja fel a figyelmet az összefoglaló. A felmérés résztvevői közül, akik ma még nem hallgatnak podcastot, minden negyedik nyilatkozott úgy, hogy elképzelhető, hogy a jövőben kipróbálja a dolgot (a legtöbben zenei vagy film tematikájú, illetve humoros adásokat hallgatnának). "Ez a fajta nyitottság persze elméleti, és a valóságban csak akkor realizálódhat közönségként, ha a szolgáltatás ismertségében számottevő növekedés következik be" - teszi hozzá Kurucz Imre.

A podcast az RSS technológiához hasonló szolgáltatás, mely lehetővé teszi, hogy egy honlapra felkerülő hanganyagokat akár internetkapcsolat nélkül is meghallgassuk, például a metrón vagy egy repülőúton iPod-on, illetve bármilyen magunkkal vihető mp3-lejátszón, esetleg a podcast technológiáját támogató korszerű mobiltelefonokon. Arra is lehetőség van, hogy akár CD-re írjuk ki az mp3-akat, és utána például az autó beépített CD-lejátszóján, a dugóban araszolva hallgassuk meg. A podcastokon lehetnek videók és audio tartalmak is. Utóbbira példa a Mediapiac.com partnere, a Vipcast.hu is, mely jellemzően beszélgetéseket közvetít. A podcast azért különlegesen kényelmes technológia, mert így a friss hangzóanyagok akár automatikusan is rátöltődhetnek a kért eszközre, nem szükséges az adott podcast honlapját meglátogatni.

A cikk szerzője Szalay Dániel

Nézze meg Szalay Dániel teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.