2014. október 10.

Felmérték a többképernyős tévézést

A „TV Plusz” kutatás a tévéműsorok online megtekintésének eszközeiről, gyakoriságáról, tartalmáról és a közönség összetételéről ad átfogó képet.

A „TV Plusz” kutatás a tévéműsorok online megtekintésének eszközeiről, gyakoriságáról, tartalmáról és a közönség összetételéről ad átfogó képet.

A Nielsen Közönségmérés 2014. májusi kutatása szerint a hagyományos tévénézést kiegészítve televíziós tartalmat más eszközön, internetes forrásból napi vagy heti rendszerességgel mindössze a tévékészülékkel rendelkező teljes népesség 6%-a fogyaszt.

A tévés háztartásban élő 4 éven felüli személyek 77 százalékának biztosított otthonában az internet-hozzáférés. Az online kapcsolatra alkalmas eszközök közül a legelterjedtebb még mindig az asztali számítógép (52%), laptoppal 42 százalék, tablettel 13 százalék rendelkezik. A smart TV 8 százalékot tesz ki, de a ténylegesen internethez csatlakozó TV-készülék ennél ritkább, a háztartások 6%-ában van jelen. Jóllehet a személyek több mint háromnegyedének van otthon internet-hozzáférése, mégis csak 64 százalékuk használja azt. Filmeket, sorozatokat vagy tévéműsort 28%-uk néz az interneten, magyar csatornák élő vagy archív műsorát pedig 16%. Okostelefonja a vizsgált személyek 35%-ának van.

Mivel az asztali PC és a laptop a legelterjedtebb internetképes eszköz, így nem meglepő, hogy ezeket használják legtöbben online tévénézésre is. A 4 éven felüliek 9%-a szokott asztali számítógépen, illetve 8%-a laptopon magyar tévéműsorokat nézni. A mobileszközökön történő tévés tartalomfogyasztás aránya - a témát övező felfokozott elvárások ellenére - egyelőre szerény: okostelefonon a vizsgált népesség 2%-a, tableten 1%-a szokott tévés tartalmat nézni.

A viszonylag magas internet-ellátottság ellenére a tévés háztartásban élő 4 éven felüliek 84%-a egyáltalán nem néz magyar televíziós műsorokat az interneten. Napi szintű online tévénézőkről is korai lenne még beszélni (1%), ám legalább heti gyakorisággal már a vizsgált személyek 6%-a választja a tévénézés kiterjesztésének ezt a formáját. Ennél valamivel többen vannak azok (11%), akik havonta egy-két alkalommal vagy még ennél is ritkábban néznek tévét az interneten.

Az internetes tévénézők fele 18-39 év közötti, többségük nő, 60%-uk rendelkezik érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel.

A magyar tévécsatornák tartalmát interneten elsősorban a televíziók saját honlapján keresik a nézők. Annak a 16 százaléknyi rétegnek, amely interneten keresztül is tévézik, közel háromnegyede ezt az utat választja, és csak 22% használ erre a célra valamilyen alkalmazást.

Azt, hogy a tévécsatornák tartalmai közül mit néznek az interneten, elsősorban az határozza meg, hogy melyek az adott időszakban a sikeres tévés formátumok. A májusi vizsgálatban az online tévénézők közül a legtöbben a tehetségkutatókat, vetélkedőket említették (54%). Ezt követik a hírműsorok (41%), szappanoperák (36%), showműsorok (35%), valóságshow-k (31%) és a sportműsorok (28%).

A 4 éven felüli személyek mindössze 3%-a él olyan háztartásban, ahol nincs tévékészülék, és ezek kétharmada internet-hozzáféréssel sem rendelkezik. A tévékészülékkel nem rendelkezők egynegyede használja az internetet filmek, sorozatok és más tévéműsorok megtekintésére, tehát a tévével nem rendelkező, de interneten tévés jellegű tartalmat fogyasztók köre jelenleg a teljes népesség kevesebb mint 1 százaléka.

A kutatás módszertanáról

2014. április 30. és június 7. közötti, sztenderd kérdőívvel végzett kutatás, amelynek országos, rétegzett, véletlen háztartási mintája régióra és településméretre reprezentatív. A kutatás 2014 háztartást keresett meg, amelyben 4895 személy él. Az adatokat a Nielsen a 2011. évi népszámlálás adataihoz súlyozta.

Részletek és grafikonok a mellékelt dokumentumban.

Kapcsolódó dokumentumok