2010. szeptember 15.

Félmillió tényfeltárásra

Tényfeltárás finanszírozására hirdetett pályázatot a Független Médiaközpont és a Soma Oknyomozó Újságíró Központ újságíróknak.

Tényfeltárás finanszírozására hirdetett pályázatot a Független Médiaközpont és a Soma Oknyomozó Újságíró Központ újságíróknak.

A meglévő szakmai tapasztalat mellett feltétel, hogy valamely szerkesztőség előre jelezze, szándékában áll megjelentetni a támogatás eredményeként elkészülő riportot. A cikk vagy cikksorozat megírására – a pályázat eredményhirdetésének időpontjától számítva - maximum három hónap áll rendelkezésre. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően, a Független Médiaközpont és a Soma Központ nettó 100 és 400 ezer forint közötti összeggel támogatja a nyertes projektötleteket.

A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri elsősorban olyan témajavaslatokat vár, amelyek a politikai és gazdasági döntéshozatal visszásságaival (országos, helyi közpénzek és EU-s források törvénybe ütköző felhasználása; pártfinanszírozás; az oktatásügy, az egészségügy, a közösségi közlekedés, a környezetvédelem problémái, stb.) kapcsolatosak. A nyertes pályázatok kiválasztásának fő szempontjai: a téma aktualitása, eredetisége, társadalmi jelentősége, valamint a projekt megvalósíthatósága és a szerző már megszerzett szakmai tapasztalata. Előnyben részesülnek a több országot érintő projektötletek. A bíráló bizottság a támogatás odaítélésekor azokat a témákat részesíti előnyben, amelyek időigényes oknyomozó kutatómunkát igényelnek, rendszerszerű problémákat mutatnak be, továbbá a szerkesztőségi háttér és infrastruktúra kevéssé áll rendelkezésre a riportok elkészítéséhez. A zsűri tagjai a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány kuratóriumi elnöke és Soma díjas újságírók – írják a jelentkezési felhívásban.