Európában, és az Egyesült Államokban is törvényileg korlátoznák az olyan nagy technológiai cégek működését mint a Facebook, a Google, vagy az Amazon.

Az illegális és ártalmas tartalmak mellett az óriásvállalatok erős versenyelőnyét is mérsékelni próbálnák, egyebek mellett olyan drasztikus szankciókkal mint a cégvagyon kikényszerített feldarabolása.

Ez eddigieknél jóval szigorúbb szabályozással kell majd szembenézniük Európában az olyan amerikai technológiai óriáscégeknek mint a Facebbok, az Amazon, a Google, vagy az Apple. A CNN beszámolója szerint az Európai Unió hatalmas pénzbírságok, vagy akár a cégek vagyonának a feldarabolásának a kilátásba helyezésével érné el, hogy a vállalatok ne tegyenek közzé "illegális", vagy "ártalmas" tartalmakat a platformjaikon. Az Európai Bizottság asztalán heverő Digitális Szolgáltatások Határozat nevű új törvényjavaslat emellett a versenykörülményeket is kiegyensúlyozottabbá tenné. Az úgynevezett kapuőrzőknek tekintett nagy médiacégeket és online áruházakat ugyanis abból a szempontból is korlátoznák, hogy a riválisaiktól nyert adatokat nem használhatnák fel a piaci versenyben.

Azok a cégek, amelyek nem tesznek eleget az EU tartalommal kapcsolatos előírásainak, az éves bevételük 6 százalékára is bírságolhatnák, a többszöri szabályszegők platformjait pedig ideiglenesen le is tiltanák.

Az éves bevétel 10 százalékáig kiszabhatók trösztellenes büntetéseket újabb területeken is alkalmazhatóvá tennék, és a jövőben akár a különböző egységeik eladására is lehetne kötelezni a notóriusan szabálytalankodó cégeket. Az új törvények hatályba lépéséig azonban évek telhetnek el.

Az unióból kilépő Egyesült Királyság is szorosabbra vonta a tech-cégeken a gyeplőt: éves forgalmuk 10 százalékára bírságolnák azokat a vállalatokat, amelyek nem távolítják el az illegális tartalmakat a felületeikről. Továbbá a

vállalatok vezető tisztségviselői ellen büntetőjogi szankciókat helyeztek kilátásba

súlyosabb szabályszegések esetén.

Közben a tech cégek sem maradtak tétlenül: a többek között a Facebook-ot, Twittert, és a Google-t képviselő Kompjúter és Kommunikációs Ipari Szövetség (Computer and Communications Industry Association) az új szabályozásnak az innovációra gyakorolt kedvezőtlen hatásaira figyelmeztetett. Az európai regulációkról a Facebook nyilatkozott a legpozitívabban a fentebb említett cégek közül. Szerintük az új elképzelések mentén megőrizhetők az internet előnyei.
Az öreg kontinensen napvilágot látott javaslatok erős tiltakozást váltottak ki az amerikai kereskedelmi kamarától, amelyek azt sérelmezték, hogy

a szankciók elsősorban a tengerentúli vállalatokat érintik,

és szerintük ez Európa versenyképességét is rontja hosszú távon.
Mindazonáltal az Egyesült Államokban is időszerűnek látják a tech óriások megregulázását: szövetségi és állami szinten is mérföldkőnek számító trösztellenes pereket indítottak például a Google, és a Facebook ellen. Utóbbit például az Instagram, és a WhatsApp nevű alkalmazásainak az értékesítésére kényszerítené az USA szövetségi kereskedelmi hatósága.