A 15-24 éveseknek sok mindenben társa az internet – információt gyűjtenek, híreket olvasnak, barátaikkal kommunikálnak, médiát fogyasztanak és mindamellett vásárolnak is. A Gemius megvizsgálta, melyek a legnépszerűbb weboldalak a körükben.

Az uralkodó trió a Google, a Facebook és a YouTube. A 15-24 éves internetezők körében ez a három brand szerepel a legnépszerűbb weboldalak dobogóján, különböző sorrendekben Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Romániában. Ukrajnában és Fehéroroszországban a Facebook helyett a Vk.ru, a Facebook orosz nyelvű megfelelője szerepel.

A top 10-es listán a fiatalok körében globális és lokális keresőmotorok szerepelnek (Google, illetve Yandex Törökországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban). Több országban szerepel a ranglistán a Wikipédia. A kutatásban szereplő országok fiataljai használnak helyi, általános információkat kínáló szolgáltatásokat is (Onet.pl, Op.pl, Mail.ru, Origo.hu, Milliyet.com.tr, Tut.by és Onliner.by), amelyek közül a legtöbb e-mail fiókot is kínál. Az említett oldalak közül a Mail.ru vonzza a legtöbb látogatót a 15-24 évesek körében (a fiatal ukrán internetezők 68.6%-át).

A YouTube népszerűségét néhány versenytárs veszélyezteti. A magyar és lengyel fiatalok szívesen használják a helyi megfelelőit, pl. az indavideo.hu-t (a magyar fiatalok 35%-a használja), illetve a Cda.pl-t (a lengyel fiatalok 39%-a használja). A Kinogo.club filmes weblap népszerű Ukrajnában (37%) és Fehéroroszországban (35%).

Az online vásárlás kifejezetten fontos a fiatalok körében. Négyből hat vizsgált országban a legnépszerűbb oldalak között szerepelnek webshopok és aukciós oldalak, mint pl. a nemzetközi Alibaba és OLX, továbbá az Allegro.pl, Rozetka.com.ua és a Jófogás.hu. A lengyel fiatalok a legfogékonyabbak az online vásárlás iránt (48.6%-uk használja az Allegro.pl-t). Mindamellett sem Törökországban, sem Fehéroroszországban nem szerepelnek online boltok a tízes ranglistán a fiatalok körében.

A vizsgált országok közül az egyetlen Törökország, ahol a tíz legnépszerűbb oldal között szerepel az Instagram.com és a Twitter.com. Ott van ugyanakkor Románia, az egyetlen ország, ahol a Netbet.ro online szerencsejáték oldal bír nagy népszerűséggel a fiatalok körében, a 15-24 éveseknek több mint fele látogatja azt. A kutatás szerint Magyarországon a Wikipédia örvend nagy népszerűségnek a fiatal nők körében – a 15-24 éves látogatói korosztály 66%-a nő. Az Alibaba.com e-kereskedelmi oldal kifejezetten népszerű a fiatal román férfiak körében, a 15-24 éves látogatói korosztály 60%-át teszik ki.

Az UNESCO szerint a ‘fiatal’ a 15 és 24 év közöttieket jelenti. A legtöbb vizsgált országban a nemek aránya nagyjából 50-50%. Az egyetlen kivétel ez alól Törökország, ahol az említett korcsoportban az internetező nők aránya 63%. A városiak felülreprezentáltak Törökországban, Magyarországon és Ukrajnában, átlagosan 77.5% a városiak aránya, szemben a vidékiek 23.5%-val. Lengyelország és Románia kiegyensúlyozott e téren – a fiatal internetezők aránya átlagosan 53% szemben a vidéki 47%-kal.

A kutatás a személyi számítógépekről (PC) érkező adatforgalomra épült, Magyarországot, Lengyelországot, Törökországot, Romániát, Fehéroroszországot és Ukrajnát vizsgálta.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.