2010. augusztus 31.

Fizetős YouTube

Filmportállá alakítanák a YouTube-ot – legalább részben. A cél, hogy (apró)pénzre váltsák az oldal hatalmas ismertségét.

Filmportállá alakítanák a YouTube-ot – legalább részben. A cél, hogy (apró)pénzre váltsák az oldal hatalmas ismertségét. A Google és a YouTube világszerte jelen van, és több embert elérnek, mint a kábel- vagy műholdas tévécsatornák; ezt az adottságukat használnák ki piaci helyzetük javítására.

Az üzletben pedig nem más lenne a partner, mint a cég tulajdonosa, a saját piacán szintén megingathatatlan pozíciókkal rendelkező Google, amely így egyetlen menetben léphetne be a videópiacra. Üzleti lapok értesülése szerint a YouTube máris tárgyalni kezdett a lehetséges tartalom-beszállítókkal – mégpedig nem is kicsiben, hiszen a Financial Times például arról ír, hogy Hollywoodban keresi a cég a beszerzési forrást vagy forrásokat.

Ha sikerül a partnervadászat, akár már az idén elindulhat a szolgáltatás, ami egy másik jelentős piaci szereplő, az Apple orra alá törhet nem kevés borsot. Hiszen a fizetős tartalom terjesztésével nem eszközökön, hanem sok apróbb vásárlás útján hozna be komoly összegeket a Google-YouTube páros, jelentős forgalmat és profitot happolva el a versenytárs elől. A harc ugyanis ezen a ponton már a piac egyik még nem gigászi, de mindenképpen dinamikusan fejlődő szeletéért folyik (majd). Különösen, hogy akkor már nem csupán negyedórás darabokat, hanem egész estés filmeket lehetne letölteni a YouTube-ról. természetesen nem ingyen.

A felvetés pikantériáját az adja, hogy sajtóhírek szerint már tesztelik a rendszert, amely hátterében a Google és a YouTube keresési technológiájának egyfajta összegzése ketyegne. Az ügy ismerőire hivatkozó cikkek szerint az legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy előbb az Egyesült Államokban teszik hozzáférhetővé a szolgáltatást, s innen terjedhet át más vidékekre is a megoldás. „A Google és a YouTube világszerte jelen van, és több embert elérnek, mint a kábel- vagy műholdas tévécsatornák” – hívta fel a figyelmet a Financial Times egyik informátora, megjegyezve, hogy ezt az adottságot kihasználva rengeteg olyan embert is elérhetnek, akikhez a hagyományos úton a televíziós tartalmak nem juthatnak el.