2016. szeptember 12.

Fizetős az ingyen roaming?

Brüsszelben rájöttek, hogy jó dolog a roamingídjak megszüntetése, de olyan lehetőség ez, amivel csúnyán vissza is lehet élni.

Úgyhogy a napokban kiadtak egy javaslatot, amely elfogadása esetén a fair használatot szabályozná – elsősorban azért, hogy ne lehessen visszaélni a lehetőséggel. (Az eurokraták szeme előtt a set-top boxok kártyáinak esete lebeghet példaként; pár éve még óriási üzlet volt, például pubonak, hogy Nagy-Britanniában egy görög kártyával fizettek elő a sportcsatornák műsoraira, töredékéért annak, amit a hazai szolgáltatók kértek.)

Az Európai Bizottság által javasolt szabályok egyike szerint mindenkinek csak évi kilencven napra járna az ingyenes roaming, a hívás-, sms- és adatkeret pedig akkora volna, mint az adott nap uniós fogyasztási átlaga. Harminc naponta legalább egyszer fel kellene lépni a SIM-kártyával a hazai hálózatra – mindez az alacsony tarifák miatt stabilan külföldi kártyát használók kiszűrését célozza.

Ugyanakkor – tekintettel azokra, akik a határon át ingázva járnak dolgozni – nem számítana bele az évi kilencven napos keretbe, ha ugyanazon a napon külföldi és saját hálózatra is bejelentkezik a készülék. A javaslat szerint abban az esetben, ha gyanítható, hogy a felhasználó tudatosan sérti meg a szabályokat, a szolgáltatónak a figyelmeztetés mellett két hetet kell adnia az ügyfélnek, hogy visszatérjen a szabálykövetés útjára.