2010. szeptember 24.

Fizetős lesz az RTL Klub

Januártól Magyarországon is fizetős lesz az RTL. Az új utat a napokban mutatta meg a nemzetközi cégcsoport első embere.

Januártól Magyarországon is fizetős lesz az RTL. Az új utat a napokban mutatta meg a nemzetközi cégcsoport első embere. A portálunk által már bemutatott elgondolás lényege, hogy fordítanak a céges kábelstratégián. Eddig ugyanis most a tévécsatornák fizetnek azért, hogy bekerüljenek a terjesztett csomagokba – holott ennek fordítva kellene történnie.

A hvg.hu értesülése szerint nálunk is bevezetik azt a modellt, amelynek ötletéről portálunk a napokban beszámolt. A megoldás lényege, hogy januártól előfizetési díjat kér a cég a kábelszolgáltatóktól és az Antenna Hungáriától, ellenkező esetben a műsor - eddig ingyenesen rendelkezésre bocsátott - sugárzását letiltják, s a lépéssel „az IKO érdekeltségébe tartozó csatornákat is igyekeznek helyzetbe hozni”.

A kábelszolgáltatókkal a tematikus csatornákat működtető IKO Kábeltévé Kft. kezdett tárgyalásokat, a díjat pedig valószínűleg egy másik, erre kijelölt vállalkozás szedné be. A portál úgy tudja, a főleg kisebb szolgáltatókat tömörítő Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség tagjainak tett árajánlat háztartásonként 490 forint plusz áfáról szól, de ez listaárnak tekinthető, vagyis a nagy tételben vásárló, sok előfizetőt hozó, nagyobb kábel- vagy műholdas tévé társaságok esetében az ár alkuképes.

A cikk szerint az IKO Kábeltévé más lehetőséget is nyitva hagy a kábeltársaságoknak: ha azok csomagban vásárolják meg az IKO-érdekeltségű csatornákat, akkor alacsonyabb áron jutnak hozzá az RTL Klub sugárzási jogához is. Így azonban számolniuk kell azzal, hogy az így összeállított alapcsomagokból (az országos kereskedelmi csatorna értelemszerűen ebben foglal helyet) más, kedvelt programok szorulnak ki.

Mint arról portálunk elsőként számolt be: a múlt héten bemutatta a cégcsoport mai korra szabott stratégiáját az RTL-csoport főnöke. „Tudjuk, mit kell tennünk. Van stratégiánk, hogy a digitális korban miként kell működnie az iparágnak” – mondta Gerhard Zeiler. Még nem minden országban kapta meg végleges formáját a csatornacsalád, ezért a következő években új adók neveit kell majd megtanulnia több államban is a közönségnek. Lesznek ezek között rétegtévék éppúgy, mint RTL II jellegű másodhegedűsök olyan helyeken, ahol egyetlen csatornával volt jelen az RTL-csoport.

A mostani legfőbb célként azt említette, hogy a hirdetési pénzek mellé újabb erős bevétel-lábat állítsanak. Ennek egyik útja lehet, hogy fordítanak kábelstratégiájukon. Eddig ugyanis most a tévécsatornák fizetnek azért, hogy bekerüljenek a terjesztett csomagokba – holott ennek fordítva kellene történnie. „Ez egy sokat ígérő út” – jegyezte meg a konszernfőnök, aki szerint elsősorban a HD-adásokkal lehetne ezt a váltást megcsinálni, s ebben a játékban már értek is el részeredményeket.

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

7 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.