2011. április 15.

Fizetős online zene a magyar piacra

A Superbox.hu-n korlátlanul lehet zenét hallgatni, jelenleg 300 ezer szám közül lehet válogatni. Van ingyenes próbaverzió is.

A Superbox.hu-n korlátlanul lehet zenét hallgatni, jelenleg 300 ezer szám közül lehet válogatni. Van ingyenes próbaverzió is.

Online zenehallgatást lehetővé tevő szolgáltatás indult a Superbox.hu oldalon. Ehhez a most elérhető 300 ezer zeneszámot a Universal Music, míg a technikai hátteret a Superbox Kft. biztosítja, a kommunikációért pedig a Hírek Média felel.

A tagok saját tracklistákat és toplistákat állíthatnak össze a szolgáltatásban, emellett megoszthatják kedvenceiket ismerőseikkel. A számok között album, zeneszám és előadó szerint is lehet keresni, de a kínálat abc-be rendezve is böngészhető. A választott előadókhoz hasonló stílusúakat is felajánlja a Superbox.

A felhasználók egyetlen előfizetéssel bárhol használhatják a Superboxot, az alkalmazást ugyanis több gépre le lehet tölteni. Akik egyelőre csak kipróbálnák a szolgáltatást, letölthetnek egy ingyenes próbaverziót is. "Az oldalról ingyenesen elérhető FreeBox az összes funkciót tudja, viszont az egyes számoknak csak egy-egy részletét lehet meghallgatni” – magyarázta Fialka Krisztina, a Hírek Média szakembere.

"A kínálatban már az induláskor több mint 300 ezer szám érhető el 3500 előadótól, a jövőben pedig rendszeresek lesznek az exkluzív, CD megjelenés előtti dalok is. A nemzetközi piacokon már bizonyítottak a hasonló szolgáltatások, melyet most végre a magyar felhasználók is kipróbálhatnak: az online, streamelt zenehallgatásnak köszönhetően sem hosszú letöltési idővel, sem pedig akadozással nem kell számolniuk" - mondta el Benda Gergő, a Universal Music ügyvezető igazgatója.

A szolgáltatás elindítása mögött azon trend áll, hogy a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) adatai szerint a CD-piac zsugorodásával párhuzamosan nő a digitális értékesítés. 2009-ben a zeneipar összes bevételének 25 százaléka, 2010-ben pedig már 29 százaléka származott az online területről, ami 4,6 milliárd dolláros forgalmat jelentett.

A Hírek Média csoporthoz tartozó KutatóCentrum és a Superbox közös felmérése szerint a honi zenehallgatók 84 százaléka számítógépen is szokott zenét hallgatni. A 18-24 évesek körében a rádió mellett ez a legnépszerűbb forma: 38 százalékuk leggyakrabban PC-n hallgat zenét. "A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy nem csak a legfiatalabb korosztály nyitott a digitális terjesztésre: a 25-34 évesek egynegyede, a 35-54 éveseknek pedig egyötöde számítógépen keresztül hallgat zenét leggyakrabban" - emelte ki Fialka Krisztina.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.