2012. május 28.

Fókuszban a digitális földfelszíni platform: egymillió háztartásra hajtanak

Jean-Francois Fenech-et, az Antenna Hungária vezérigazgatóját a cég Mediapiac.com portállal közös rendezvénye kapcsán kérdeztük a DVB-T kilátásairól.

Jean-Francois Fenech-et, az Antenna Hungária vezérigazgatóját a cég Mediapiac.com portállal közös rendezvénye kapcsán kérdeztük a DVB-T kilátásairól.

Az Antenna Hungária és a Mediapiac.com május 23-án közös rendezvényt tartott a digitális földfelszíni platform média- és reklámpiaci vonatkozásairól ügynökségi és televíziópiaci döntéshozók részvételével. Az ott elhangzott előadások elérhetőek a Konferencia menüpontban, ezen a linken.


A kormány korábbi, digitális átállás határidejét kitoló döntésétől nyilvánvalóan nem voltak boldogok. Mi a jelenlegi helyzet: hogyan látja a folyamatot az Antenna Hungária (AH)?

Egyelőre annyi ismert, hogy a digitális átállás véghatárideje 2014. december 31-re módosult. Ami a fő problémát jelenti, hogy továbbra sincsen részletes ütemterv az analóg lekapcsolásra vonatkozóan, mely az összes piaci szereplő számára bizonytalanságot okoz, megnehezíti az üzleti tervezést. Az analóg lekapcsolás az AH számára azért is különösen fontos, mivel csak ezt követően áll rendelkezésünkre az a frekvenciakészlet, melyet most az analóg földfelszíni sugárzás használ és melyek egy részét a digitális földfelszíni televíziós célokra tudnánk fordítani. Vagyis a lekapcsolás elhalasztása behatárolja az üzletfejlesztési lehetőségeinket a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásainkat illetően. Nagyon bízunk benne, hogy a közeljövőben tisztázódhatnak ezek a kérdések és napvilágot láthat a kormányzat részéről a lekapcsolási stratégia.

 

Az AH üzleti lehetőségeit mennyiben befolyásolja a gazdasági válság, a telco különadó? Hogyan alakultak a számaik?

A 2012. március 31-ével végződött üzleti évünk során közel 24 milliárd forintos árbevételt értünk el, mely valamivel magasabb, mint az egy évvel korábbi. A gazdasági helyzet – és különösen a csökkenő reklámpiaci költések – kihatnak a működésüket alapvetően reklámbevételekből finanszírozó, szabad sugárzású televízió-csatornákra is. Ez a fő oka annak, hogy az elmúlt években a szabad sugárzású – ún. free-to-air – üzleti modellben működő televíziók száma nem tudott emelkedni, de továbbra sem tettünk le arról a tervünkről, hogy bővítsük a MinDig TV jelenlegi hét csatornás ingyenes kínálatát.

A válság ugyanakkor pozitív hatást is gyakorolt a működésünkre, hiszen a háztartások napjainkban ott spórolnak, ahol tudnak: a MinDig TV ingyenes csatornáival, valamint a MinDig TV Extra ár-érték arányban kifejezetten jó fizetős csomagjaival versenyképes alternatívát támasztunk a többi televíziós szolgáltatónak, ez a felhasználók és előfizetők számában is megmutatkozik.

A különadó évente mintegy másfél milliárd forintos terhet jelent társaságunk számára, mely a folyamatban lévő digitalizáció miatt a legrosszabb pillanatban érkezett. Jelentős beruházásokat eszközölünk a televíziós és rádiós hálózatok digitalizációja során, annak érdekében, hogy elősegítsük azt a kormányzati célkitűzést, melynek értelmében a jelenleg műsorszórásra használt frekvenciák egy részét fel kívánják szabadítani. Ráadásul nem minden Magyarországon jelen lévő tévészolgáltató tartozik a különadó hatálya alá – mivel külföldről működnek -, ami véleményem szerint erősen torzítja a versenyt. Ennek ellenére az AH a korábbi digitális földfelszíni televíziós hálózat kiépítésével kapcsolatos beruházási kötelezettségeit túl is teljesítette. Ahogy azt korábban említettük, cégünk 2008-tól a digitális átállás végéig közel 25 milliárd forintot ruház be a digitális hálózatok kiépítésébe, ez is tükrözi a hosszú távú tulajdonosi szemléletet.

 

A digitális földfelszíni tévézéshez itthon gyakran az alacsony státuszú médiafogyasztók képe kapcsolódott: lelki szemeinkkel látjuk a tévére rakott cserepes virágot a szobaantenna mellett. Ehhez képest Önök azt állítják, komoly hozzáadott értéke van a digitális földfelszíni platformnak. Mire alapozza ezt?

A digitális földfelszíni televíziót illetően nagyot léptünk előre az elmúlt egy évben, hiszen az ingyenes DVB-T a legnagyobb növekedést érte el a platformok között, a MinDig TV háztartások száma meghaladta a 300 ezret. A fizetős MinDig TV Extra szolgáltatás pedig a leggyorsabban bővülő szolgáltatás volt a vezeték nélküli szolgáltatók közül, mára az előfizetők száma meghaladta a 63 ezret. Az intenzív ATL és BTL kommunikációnak köszönhetően egyre többen ismerik a digitális brandjeinket.

A digitalizáció számos pozitív változást hoz a felhasználói körben is, hiszen egyre több fiatal, családos, felsőfokú végzettségű dönt a szolgáltatásaink mellett, mely emeli a földfelszíni sugárzás értékét reklámozói szempontból is. Azt is látjuk, hogy a digitális szolgáltatásainkra nemcsak a korábbi analóg háztartások részéről van kereslet, magas azok aránya, akik más fizetős televíziós szolgáltatás helyett választják a digitális földfelszíni televíziót. Például azért, mert három közszolgálati csatorna elérhető HD-felbontásban, előfizetési díj nélkül. Tehát aki Foci-EB-t, Olimpiát, Forma-1-et akar nézni az új lapostévéjén, annak csak egy megfelelő antennára van szüksége és kompromisszumok nélkül, HD-felbontásban, ingyenesen nézheti a sportközvetítéseket.

Az is kedvező fejlemény, hogy továbbra is kb. 600 ezer háztartás kizárólag az analóg földfelszíni televíziót használja, vagyis a digitális földfelszíni TV felhasználói tábora mind a korábbi analóg, mind pedig más fizetős TV-s platformról elvándorlókkal bővülhet.

 

A külső körülmények után nézzük az AH saját cselekvési tervét: hogyan haladnak a digitális fejlesztésekkel?

Hamarosan tovább bővítjük a digitális televíziós hálózatunkat, a nyár folyamán újabb 15 telephelyről indítjuk el a sugárzást, a szolgáltatás lakossági lefedettsége meghaladja a 98%-ot. Kifejezetten a nagyvárosokra koncentrálunk, az 50 legnagyobb város közül 47-ben a tetőantennás vétel mellett a szoba-, illetve kültéri hordozható vétel is lehetővé válik. A nagy nyári sportesemények idejére a HD szolgáltatásunkon túl 3D-sugárzást is tervezünk az MTVA-val együttműködésben. A lineáris televíziós sugárzáson túl nyitunk multimédia irányba is: első lépésként elindítjuk tartalomtovábbító hálózati szolgáltatásunkat (Content Delivery Network), főként műsorszolgáltatók számára kínálunk akár HD-minőségű streaming szolgáltatást különböző vevőeszközökre (PC, okostelefonok, tabletek), és ez még csak a kezdet, komoly üzletfejlesztési terveink vannak.

 

Ahogy említette, más (analóg vagy épp digitális) platformokról is érkeznek felhasználók. A kampányuk (nincsenek felesleges csatornák) is mintha kifejezetten e körre célozna. Milyen számszerű és értékbeli épülést várnak ebből az irányból? Mennyire élesedhet a verseny a kábel- és egyéb versenytárs platformokkal?

A stratégiai célunk, hogy a földfelszíni televíziós szolgáltatásainkat a háztartások legalább 25%-a, tehát 1 millió háztartás használja elsődlegesen. Jelenleg a teljes használat – elsődleges és másodlagos – 1,14 millió, míg az elsődleges használat 850 ezer körül van. Nem vagyunk tehát messze a céltól, a többi platformmal szemben a földfelszíni nagy előnye a hordozhatóság, a tévénéző akár a nyaralójában is ugyanúgy használhatja az otthoni dekóderét, illetve akár egy laptopra csatlakoztatott USB-stick segítségével a szabadban is elérheti a MinDig TV csatornáit.

A földfelszíni vétel előretörését az is segíti, hogy napjainkban már szinte nem lehet kapni olyan lapostévét, melybe ne építették volna be a vételhez szükséges DVB-T MPEG-4 tunert. Az ilyen készülékkel rendelkezők száma napról napra bővül, ebben az esetben még külön dekóderre sincs szükség a MinDig TV programok vételéhez. A rugalmasság kulcstényező: a néző választja meg, akar-e fizetni a digitális programokért, ha nem akar, arra is kínálunk megoldást. Ha rendelkezik némi forrással, akkor pedig kifejezetten kedvező áron biztosítjuk a legnézettebb csatornákat, kiválaszthatja a használni kívánt eszközt – integrált televíziókészülék, dekóder, számítógépes vétel – , választhat a 6 és 12 hónapos előre fizetett vagy havidíjas konstrukcióink közül.

Az idei évben azt várjuk, hogy a digitális televíziós szolgáltatásainkból származó árbevétel már meghaladja az analóg televíziós bevételeket. Célként tűztük ki, hogy a földfelszíni televíziót használó háztartások fele a digitális szolgáltatást válassza, míg az előfizetéses szolgáltatásunk, a MinDig TV Extra tekintetében át kívánjuk lépni a 100 ezer előfizetőt. Ugyanakkor az is fontos, hogy a felhasználói táborban beindult megújítás folytatódjon, e célból nemcsak a tartalomkínálat és a hálózati lefedettség emelésében, hanem a szolgáltatás-portfolió bővítésében is gondolkozunk. Meg vagyok győződve arról, hogy helyes úton járunk és a következő években még nagyobb versenyt tudunk generálni a többi fizetős platformmal szemben.

 

A DVB-T platformmal foglalkozó cikksorozat támogatója az Antenna Hungária.