2012. június 11.

Fókuszban a digitális földfelszíni platform: fiatalodás, városiasodás

A földfelszíni platformhoz gyakran az alacsony státuszú fogyasztó képe társul. Az Ipsos azt kutatta, milyen a digitalizálódó platform valós közönsége.

A földfelszíni platformhoz gyakran az alacsony státuszú és vásárlóerejű fogyasztó képe kapcsolódik. Az Ipsos azt kutatta, hogy a digitalizálódó platformnak milyen a közönsége valójában. Jelentős különbségek láthatóak az analóg és a digitális földfelszíni tévézést választók között.

Az Antenna Hungária és a Mediapiac.com május 23-án közös rendezvényt tartott a digitális földfelszíni platform média- és reklámpiaci vonatkozásairól ügynökségi és televíziópiaci döntéshozók részvételével. Az ott elhangzott előadások - köztük Kovács Márton prezentációja - elérhetőek a Konferencia menüpontban, ezen a linken.

A 6,5 millió képernyő országa

A magyarországi háztartások mindössze 1 százalékának nincsen tévéje, míg 51 százalékában egy tévékészülék van. A háztartások több mint harmadánál két tévét találunk, és van 2 százalék, akinél legalább négy készülék van a lakásban – derül ki az Ipsos kutatásából, melyet Kovács Márton digitálismédia-igazgató ismertetett az Antenna Hungária és a Mediapiac.com rendezvényén.

Összességében 6,5 millió tévéképernyő előtt üldögélnek a magyarok. Ebből 1,2 millió készülék lapos képernyős, és 550 ezer fullHD-s. Ez nem is csoda, hiszen mostanra már jobbára csak lapos képernyős tévéket lehet (érdemes) venni, melyek szinte mindegyike alkalmas a MinDig TV vételére, ráadásul e szegmensnek nagy lökést adhatnak a nyári sportesemények is.

 

Így tévézünk, így tévéznénk

A legelterjedtebb vételi forma az analóg kábeltévé, amely a háztartások 32 százalékára jellemző. Ezt a digitális kábeles vétel (24%) és a műhold (18%) követi. Összességében ugyanakkor a háztartások 33 százaléka rendelkezik valamilyen ingyenes vételi technológiával.

A megkérdezett háztartások 8 százaléka tervez a közeljövőben új tévészolgáltatást igénybe venni, s e kör fele a digitális földfelszíni szolgáltatás (MinDig TV vagy MinDig TV Extra) mellett tenné le a voksát. A kutatás szerint az ingyenes MinDig TV platformot a márciusi mérés időpontjában 270-300 ezer, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatást 50-70 ezer háztartás használta, ami 7, illetve 2 százalékos penetrációnak felel meg.

Utóbbi platform egyik érve az "ingyen HD", ami annak fényében érdekes, hogy 53% számára fontos valamilyen mértékben a HD-minőség. A nagyfelbontást fontosnak ítélők 40 százaléka ugyanakkor még semmilyen digitális tévészolgáltatással nem bír, ami mind a földfelszíni, mind a kábeles, műholdas és más szolgáltatók számára jelenthet piaci lehetőséget.

 

Városiasodó, fiatalodó közönség

A földfelszíni platformhoz gyakran az idős, alacsony státuszú fogyasztók képe kapcsolódik, ezt azonban – legalábbis a digitális földfelszíni platformra vonatkozóan – cáfolja a kutatás. A Kovács Márton által ismertetett adatok szerint az analóg földfelszíni platform használóira nagyrészt valóban igazak a sztereotípiák, a digitális földfelszíni közönségre viszont már nem igazán.

A MinDig TV ingyenes platform felhasználói jellemzően budapesti vagy községi, 18-34 éves vagy 60 év feletti, C1-C2 státuszú fogyasztók. A fizetős Extra szolgáltatás igénybevevői pedig zömükben budapesti és községi, 18-34 éves, diplomás, C1-C2 státuszú felhasználók. Egészében a DVB-T platform felhasználói profilja fiatalos, fővárosi, egyedülálló – derült ki az előadásból.

Forrás: Ipsos

A MinDig TV felhasználók csaknem fele egyébként más tévészolgáltatásokat is használ, beleértve ebbe a fizetős testvérplatformot is. A más szolgáltatást használok háromnegyede viszont a fő készüléken használja a DVB-T szolgáltatást, 57% pedig napi rendszerességgel használja a MinDig TV-t. Azt, hogy migráció nemcsak az analóg felől várható, jelzi, hogy a MinDig TV-s ügyfelek közel ötöde mondott már le fizetős tévészolgáltatást.

A felhasználók attitűdjüket tekintve nyitottak, és – a férfiasabb jelleg miatt – elsősorban az autós, szórakoztató elektronika, az IT és az erotika köti le az érdeklődésüket. Ami a reklámokat illeti, az Ipsos szerint a tévéreklámokkal szemben az átlagnál nyitottabbak.

 

A kutatásról

Az Ipsos 5000 fős, a magyarországi háztartásokra reprezentatív mintán végezte a felmérést az Antenna Hungária felkérésére. A kutatást számítógéppel támogatott kérdezéssel (CAPI) végezték, 2012. február-márciusában.

 

A DVB-T platformmal foglalkozó cikksorozat támogatója a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások üzemeltetője, az Antenna Hungária.