Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) új elnöke élesen szembefordult a Barack Obama alatt kialakult megközelítéssel.

Ajit Pai, aki 2012 óta az FCC biztosa, és akit Donald Trump nevezett ki annak elnökévé, elmondta, hogy a szabad és nyitott internetben hisz, az egyetlen kérdés csupán az, hogy milyen szabályozási keret tudja ezt legjobban biztosítani. Szerinte a válság idején bevezetett szabályozást megelőző 20 évben jól működött a kétpárti megállapodás a szabályozás mikéntjéről. Pai már decemberben bejelentette, hogy kigyomlálná a szükségtelen szabályozásokat és a netsemlegesség „napjai meg vannak számlálva”.

 

A netsemlegességi szabályok alapján a szolgáltatók nem lassíthatják le egyes felhasználók webhozzáférését az általuk fogyasztott tartalom alapján. A netszolgáltatók aggodalmukat fejezték ki, hogy ezáltal nehezebben szabályozhatják majd a forgalmat és problémáik adódhatnak a kapacitásbővítéssel, míg a weboldalak a fogyasztókkal való kapcsolatuk elvesztésétől féltek.

 

Pai nem hozhat önálló rendeleteket, az esetleges változásoknak végig kell futniuk a törvényhozási folyamaton; ráadásul korábban az FCC áttekinthetőbb működésére és a javaslatok alapos köröztetésére is ígéretet tett. A szenátusi ellenállás mellett a közösségi médiában is sokan ellenezték a netsemlegességi szabályok visszavonását, míg a Demokraták azt kérték, hogy Pai nem kedvezzen a „nagy, szélessávú báróknak”. A bizottság elnöke egyelőre nem terítette ki lapjait, azt mondta, „gondosan megvizsgálja a szabályozási kereteket”. 2015-ben mindenesetre még úgy nyilatkozott, hogy a szabályozás a szélessávú hozzáférés magasabb áraihoz, alacsonyabb hálózati sebességhez, kevesebb szélessávú fejlesztéshez és innovációhoz vezet, valamint szűkíti az amerikai fogyasztók választási lehetőségeit. Nemrég pedig levelet küldött a Verizon és az AT&T vezetőinek, amelyben arról értesítette a társaságokat, hogy az FCC lezárta a „szponzorált adatok” és a „zero rating” programok körüli vizsgálatot. A felhasználók ezeknek keretében ingyen adatmennyiséget kaptak bizonyos videoszolgáltatások használata esetén.

Az én szerepem a kormányzatban nem az, hogy megakadályozzam a szabadpiacon versengő társaságokat abban, hogy ingyen adatmennyiséget kínáljanak

- mondta ezzel kapcsolatban Pai.

Forrás: Reuters