2012. július 06.

Fórum a média társszabályozásáról

A csekély számú panasz ellenére fontos intézménynek tartják a társszabályozást az abba bekapcsolódó médiaszervezetek.

A csekély számú panasz ellenére fontos intézménynek tartják a társszabályozást az abba bekapcsolódó médiaszervezetek – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által szervezett összegző beszélgetésen. Mindazonáltal a mintegy egyéves múltra visszatekintő intézményt módosítaná a négy érintett szakmai társaság, valamint az önszabályozás céljából létrejött Főszerkesztők Fóruma.

A szervezetek az önszabályozás erősítésével változtatnának a szisztémán, felügyeleti munkájukat pedig akár gazdaságilag is függetlenítenék a médiahatóságtól.

Koltay András, a médiatanács tagja szerint alapvető médiaetikai kérdéseket érintenek azok az előírások, amelyeket a társszabályozásba bekapcsolódott szervezetek ellenőrizhetnek. Emlékeztetett: az írott sajtó esetében a gyűlöletbeszéd tilalma, a kiskorúak védelme, bizonyos reklámetikai korlátozások, valamint az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló törekvések tilalma ellenőrizhető.

Az új médiaszabályozás érdemének nevezte, hogy ráébresztette a médiumokat saját helyzetük és problémáik feltárására, a különböző ön- és társszabályozási rendszerek létrehozására, azokban való részvételre. Azért is volt kevés elbírálandó ügy, mert a társadalomnak kevés ismerete van a média társ- és önszabályozásának rendszereiről - mondta az elmúlt egy év tapasztalatairól szólva.

A társszabályozás intézményét az új médiatörvény hozta létre. Négy szervezet kapcsolódott be a munkába a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával kötött szerződés alapján.

Az Önszabályozó Reklám Testülethez, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületéhez az elmúlt egy évben nem érkezett érdemi panasz, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete fél tucatnyi kérdést tárgyalt meg. A szervezet elnöke, Nádori Péter szerint szükség van egy elfogulatlan, rögzített szabályok szerint működő fórumra a sajtó és a közönség között. A társ- és önszabályozás újragondolásával kapcsolatban azonban több kérdést is megfogalmazott, a többi közt azt: indíthatók-e vizsgálatok konkrét felhasználói panasz nélkül vagy legyen-e lehetőség a pénzbírságra. Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke szintén az önszabályozás erősítésében látja az előrelépés lehetőségét.

Címkék: nmhh mte mle meme