2010. február 16.

France Telecom-újdonság Belgiumból

Háromképernyős szolgáltatás indítására készül Belgiumban a France Telecom. A feltételek adottak a közeli starthoz.

Az „innovatív többképernyős tévészolgáltatáshoz” a cég érdekeltségei közé tartozó Mobistar maroktelefon-vállalkozás volna az ugródeszka. A cég elnöke erről egy sajtótájékoztatón beszélt, a részletekről csak annyit tudni, hogy a földrészen újdonságnak számító, a mobiltelefon, a számítógép és a televízió képernyőjére egyaránt építő szolgáltatásról van szó, amely 2010 második negyedében debütálhatna.
Szakcikkek emlékeztetnek arra: az anyacég France Telecom európai államban – így a frncia, a lengyel és a spanyol piacon is – aktív szerepet vállalt az innovatív infokommunikációs technológiák elterjesztésében.
A debütáláshoz mindenképpen helyi együttműködő partnert kell lelnie a Mobistar-nak és anyacégének. Elemzők szerint ez lehet a Flandriában (az ország többségében holland ajkúak lakta részében) DVB-H és DVB-T platformot működtető Norkring Belgium, amely a tavalyi terndernyerés után 15 évig jogosult a platform működtetésére. Ezt az irányt erősítheti, hogy a Mobistar már mostanra mintegy húsz csatornát tett elérhetővé GSM-hálózatán. Emellé a a frankofón Vallóniában is partnert kell keresnie a cégnek.
A másik út, hogy a műholdas szolgáltatókkal – Flandriában a TV Vlaanderen, míg Vallóniában a TeleSat céggel működnek együtt. Ez egy olyan elgondolást feltételez, hogy a két cég már meglévő, széleskörű kínálatát egészítenék ki a mobil és IP-alapú szolgáltatásokon keresztül célba juttatott tartalmakkal.