2010. október 03.

Frédi-Béni: 50 gyertya

Ötvenedik születésnapját ünnepli a világ első olyan rajzfilmje, amelyet nem mozira, hanem már televízióra kalibráltak.

Ötvenedik születésnapját ünnepli a világ első olyan rajzfilmje, amelyet nem mozira, hanem már televízióra kalibráltak.

Jabadabadúúúúú – és akkor mindent elmondtunk. Joseph Barbera és William Hanna két kőkorszaki szakijának első epizódját 1960. október 30-án mutatták be. A páros (akiknek vezetékneve olyannyira összeforrott, hogy sokan azt hitték, egy emberről van szó) már évtizedek óta együtt dolgozott. Működésük legfőbb területe a mozikban bemutatható kísérőfilmek szegmense volt. (Egyik legismertebb termékük az 1940-ben kiötlött Tom és Jerry volt.)

Az 1957-ben saját stúdiót gründoló páros felismerte, hogy a mozikban sikeres műfaj tévére is átültethető – feltéve, hogy van ehhez elegendő film. Először Frédi és Béni, valamint Vilma és irma alakja került le a rajzasztalról, majd a két házaspár gyerekeket is „kapott”. (Bénit eredetileg Barney-nak, Irmát Betty-nek keresztelték, Enikő a kavicsra utaló Pebbles, míg Benő a nem túl fantáziadús Bam Bam nevet kapta a szerzőktől.)

A rövidfilmeket – amelyekből másfélszáz epizód készült - 22 nyelvre fordították le és 80 országban mutatták be. Aztán az előző évszázad legvégén készült két „nagyfilm” is a kovakövi és a Kavicsi család kalandjaiból.

 

 

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

4 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.