2010. április 29.

Freedom House: nekünk nyolc

Nyolcadik éve romlik a sajtószabadság helyzete a világban – állítja a téma egyik legelismertebb nemzetközi agytrösztjének 2009-es jelentése.

A dokumentum szerint az emberiség hatoda él olyan államban, ahol szabad a sajtó, a helyzet pedig csak Ázsiában javult – az éltanulók klubjába beleértik ebbe Indiát és Indonéziát. Kínát viszont semmiképpen.
A legszembetűnőbben Fekete-Afrika, a Közel-Kelet és latin-Amerika államaiban szorult vissza a szabad sajtó; a jelentés elsősorban Iránt emeli ki, különösen a tavaly júniusi, az ellenzék által vitatott elnökválasztás, és az azt követő demonstrációk véres leverése kapcsán. Gyakorlatilag elégtelenre értékelték Mianmar (az egykori Burma), Egyenlítői Guinea, Fehéroroszország, Eritrea, Észak-Korea, Irán, Kuba, Líbia, Türkmenisztán és Üzbegisztán esetében. A „piszkos tízek” a mezőny sereghajtói; ezen államokban alig vagy egyáltalán nem is létezik független média, a tömegtájékoztatási eszközök pedig a hatalmon lévők szócsöveinek tekinthetők – az ezekben közölt információknak ellentmondó hírek terjesztését pedig büntetik.
A Freedom House dorgált Oroszországot, amelyet a sajtó számára legveszélyesebb és azt leginkább elnyomó államok közé sorolt, míg az európai kontinens nyugati felén csupán Olaszország maradt ki a „szabad” listáról. Ennek oka a sajtó túlzott koncentrációja, valamint a közszolgálati médiumokban érzékelhető állami befolyás. Szintén ebbe a kategóriába csúszott le a Dél-Afrika Köztársaság és Namíbia, míg a „nem szabad” csoportban landolt Madagaszkár. Latin-Amerikában a legszembeszökőbb problémákat Mexikóban és Hondurasban mutatta ki az amerikai civil szervezet, amely szerint romlott a helyzet Ecuadorban, Nicaraguában és Venezuelában is.
Visszakúszott viszont a „szabad” zónába Izrael – azon kevés államok egyike, ahol javult a Freedom House szerint a sajtó helyzete, miután a zsidó állam feloldotta azokat a korlátozásokat, amelyeket a Gázai övezetben másfél éve indított katonai akciókat követően rendeltek el. Egy fokkal feljebb – a „részben szabad” klubba – léphetett Banglades és Bhután.