2013. március 11.

Frissít a közmédia

Március közepétől hallhatóak az új szignálok és műsorok.

Március közepétől hallhatóak az új szignálok és műsorok.

Március közepétől új műsorokkal, szignálokkal és hangzásvilággal jelentkezik a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Dankó Rádió, valamint a Parlamenti közvetítések adója és a Nemzetiségi Műsorok csatornája - közölte az MTVA. A megújult hangzásvilág Kovács Ákos énekes-dalszerző nevéhez fűződik, aki a felkérés nyomán 320 új zenedarabot komponált és rögzített a rádióknak.

"A logotípiai megújulást vezető Vida Zoltán koncepciója számomra nagyon szimpatikus volt, ezért vállaltam el ezt a megtisztelő felkérést. A munka egy éven át zajlott, a 2084 album munkálataival és a nagykoncertekre való készüléssel párhuzamosan. Rengeteg előkészítés, egyeztetés és stúdiózás eredménye az elkészült hangzó arculati rendszer. Dolgozhattam nagy vonóskarral és olyan zseniális zenészekkel is, mint Balogh Kálmán cimbalmos, Andrejszki Judit csembalójátékos, valamint Pejtsik Péter karmester és vonóshangszerelő, aki a régi zenében használatos viola da gamba nevű hangszert is megszólaltatja. A felvételek és a keverés során a legfőbb segítségem Lepés Gábor hangmérnök volt. A rendszer 22 témából és további variánsokból áll, minden egyes eleme tíz különböző hangszerelésben jelenik meg, minden adót külön megszólalás azonosít" - mondta el Kovács Ákos.

Új szlogent kap a Kossuth Rádió és a Bartók Rádió is. Március 15-étől előbbi az Otthon a világban, utóbbi pedig a Több, mint klasszikus szlogennel jelentkezik. A Kossuth Rádió finomhangolása március 18-ától a műsorstruktúra változásával is együtt jár. A 180 Perc reggeli magazinműsorban 8.30 és 9.00 között a Zöld forrás című, környezetvédelemmel foglalkozó pár perces műsorblokk várja a hallgatókat. Hétköznaponként új műsorokkal bővül a csatorna kínálata: ilyen például a Belépő című élő kulturális magazin, amely hétköznaponként 20.11 és 21.30 között hallható. Szombaton pedig a Tudomány hangjai műsor jelentkezik 14.32 és 15.00 óra között.

Bővül a Krónika és a Sportvilág adásainak száma is. A jelenlegi kínálat hétköznaponként 10.00, 16.00 és 20.00 órakor jelentkező 10 perces adásokkal bővül. A Sportvilág - a meglévő időpontok mellett - többször, hétköznaponként 12.25-kor, hétvégén pedig 12.20-kor, 3-5 perces valamint 10 perces változattal is jelentkezik. Új időpontban, péntekenként 14.30-15.00-ig várja a hallgatókat a Regényes történelem. Az eddig hétköznap esténként kezdődő Aranyalap is új kezdéssel, szombaton és vasárnap 20.30-20.50 kerül adásba. A G7 - heti gazdasági magazin. szombatról vasárnapra kerül át, 13.00-13.30 órai időpontban, közölték.

Új zenei sávok lesznek hallhatóak a Petőfi Rádióban. A ToborZóna minden nap más-más típusú zenékkel jelentkezik 22 órai kezdettel. Hétfőn Basszus újdonságok, a legfrissebb drum n bass és dubstep felvételek, kedden Chill újdonságok, a legfrissebb chillout és downtempo, szerdán Urban újdonságok, a legfrissebb hip-hop és R’n’B felvételek, csütörtökön Techno újdonságok, a legfrissebb techno és trance felvételek, pénteken Rock újdonságok, a legfrissebb rock és metál felvételek, szombaton Dance újdonságok, a legfrissebb house és nu-disco felvételek, vasárnap pedig világzene, a Petőfi Rádió világzenei műsora, a Passzport kerül műsorra. Márciustól közepétől a Harmincak társasága című műsor minden szombaton a hazai, magyar zenei listával, vasárnaponként pedig a külföldi zenei listával jelentkezik 13.00 és 16. 00 között.

Az MTVA közlése szerint a Bartók Rádió frissebb, lendületesebb hangvételre törekszik a megújulással. "A Több, mint klasszikus új szlogen magában hordozza a tematikus rádióadó azon törekvéseit, hogy a zenei kínálatát a hallgatók elvárásainak és életritmusuknak megfelelően alakítsa" - olvasható a közleményben. Ennek első állomásaként Súgólyuk címmel szombatonként 10 és 11 óra között új ajánlóműsorral jelentkeznek. A gyermekes családoknak szóló játékos beavató műsorok minden vasárnap 10-12 óra között Kezdőhang címmel hallhatóak a csatornán. Emellett Verdi 200 és Wagner 200 címmel műsorsorozat jelentkezik a Bartók Rádióban a zeneszerző óriások születésének 200. évfordulójára emlékezve.