2010. június 15.

Fura afrikai meccsek

Zambiában az áramszolgáltató ellen fordult a népharag, Maliban tévéből rádióra „fordítják” a meccseket; Afrikában a média is focilázban ég.

Zambiában az áramszolgáltató ellen fordult a népharag, Maliban tévéből rádióra „fordítják” a meccseket; Afrikában a média is focilázban ég.

Az egyébként labdarúgás-függő Zambiában egyre többen kifogásolják, hogy a gyakori áramkimaradások a világbajnokság mérkőzéseit sem kímélik. Ezért azt szorgalmazzák az érintett területek rajongói klubjai, hogy ha már le kell csapni pár órára a hálózatot, azt ne akkor tegyék, amikor Dél-Afrikában kétszer tizenegy ember éppen labdát kerget, a sportrajongók nagy örömére.

Magasba csapott a fociláz eközben a kontinens nyugati végén fekvő Maliban is – ott viszont éppen a túl sok csatornából áradó sport-híradás zavar egyeseket. No, nem a helyi sportbarátokat, hanem a szerzői jogok szerelmeseit. Néhány fővárosi kereskedelmi adó ugyanis mindenféle FIFA-licenc nélkül kezdte el közvetíteni a mérkőzéseket, némelyek francia, mások bambara nyelven. Sokat látott szakkommentátorok szerint a dolgot úgy oldhatták meg, hogy tévén nézik az összecsapásokat, és így osztják meg a látottakat a hallgatókkal. Helyszíni beszámolók szerint a szakkifejezések terén viszonylag gyengék a bamakói közvetítés-vezetők, ha pedig bonyolultabb névbe futnak bele, adnak egy kiejthetőbbet a játékosnak.

 

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

1 napja

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.