2012. június 01.

GVH-büntetés az RTL-nek

A piacvezető csatorna nézettségi kommunikációjával volt gondja a versenyhatóságnak.

A piacvezető csatorna nézettségi kommunikációjával volt gondja a versenyhatóságnak.

10 millió forintos bírságot kapott a Magyar RTL Televízió Zrt. a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) jogsértő összehasonlító reklám miatt. A csatorna a TV2-vel hasonlította össze a nézettségét tavalyi B2B kampányában, amely március-április folyamán több országos terjesztésű lapban is futott. A nézettségi különbséget a piacvezető többek között zsiráfokkal, hangfalakkal, limuzinokkal érzékeltette.

 

A GVH megállapította, hogy "bár a reklámokban megcsillagozott apró betűs részek megjelölik azt, hogy az RTL Klub által elért 90 napos nézettségi előny csak a főműsoridőben és a 18-49-es korosztályban mért nézettségre vonatkozik, de a reklámok összhatása, azok szöveges részeinek felépítése és képi megjelenítése mégis azt az általános benyomást kelthették, hogy az adott időszakban az RTL Klub nézettségi előnye a teljes lakosság körében mért teljes műsoridős nézettségre vonatkozik, holott ezen feltételek vonatkozásában az állítás nem állja meg a helyét." A versenyhatóság szerint a képi megjelenítés ráadásul eltúlozta a versenyelőny mértékét is.

Ezt a képet egy tavalyi RTL-sajtótájékoztatón lőttük

A GVH ennek nyomán megállapította: a vizsgált reklámok nem felelnek meg az összehasonlító reklámokkal szemben támasztott tárgyilagosság követelményének és a fogyasztók megtévesztésére is alkalmasak. A 10 millió úgy jött ki, hogy súlyosbító tényezőnek vették az elért fogyasztók széles körét, míg enyhítőnek, hogy a reklámok rövid ideig futottak, másfelől "a reklámok képi megjelenítésével kapcsolatos elvárások nem kikristályosodottak a korábbi gyakorlat alapján, az apró betűs részek megjelölték a nézettségi előny forrását és a forrásmegjelölés szerinti nézettségi előny valóban fennállt."