2010. augusztus 26.

GVH: nem kell fix könyvár

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem szolgálná a fogyasztók érdekét, ha – akárcsak időszakosan is – rögzítenék a könyvek árát.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem szolgálná a fogyasztók érdekét, ha – akárcsak időszakosan is – rögzítenék a könyvek árát.

A GVH a fogyasztói érdekre hivatkozva támogatta a szabad akciózást, mondván: ha a kereskedő képes engedményt adni, akkor jól jár a vásárló, mert olcsóbban kap könyvet. A verseny szakosodáshoz, azon keresztül költségcsökkenéshez vezethet, ez pedig biztosíthatja a speciális igények kiszolgálását is – reagáltak a FigyelőNet-nek.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) viszont törvényjavaslatot készül beadni arra, hogy az újonnan kiadott könyvek árából fél évig ne lehessen engedményt adni, pedig ezzel az egyesületen belül sem ért minden tag egyet.

Az MKKE ugyanis a kis boltokat hátrányba hozó akciózás mellett azt is a szabad ár veszélyének látja, ha „rögzített ár hiányában az indokoltnál drágábbak lesznek a könyvek, mint például Amerikában”.

A MKKE a rögzített árakkal egyben forrást teremtene ahhoz, hogy a nem rentábilis könyvek is kiadhatóak legyenek, vagyis tartósan széles kínálat legyen a könyvesboltokban. A GVH erre azt mondta: semmi nem indokolja, hogy a „nem minőségi” könyvek vásárlóival fizettessék meg a minőségi könyvek kiadását.

 

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.