2013. december 13.

GVH-oké a Libri-Shopline fúzióra

Az engedélyt ugyanakkor kötelezettségvállaláshoz kötötte a versenyhivatal.

Az engedélyt ugyanakkor kötelezettségvállaláshoz kötötte a versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az SQ-INVEST Kft. és a CEMP a Shopline webáruházNyrt. felett közös közvetlen, a LIBRI Kft. felett pedig közös közvetett irányítást szerezzen - áll a versenyhivatal közleményében. Az engedélyezést ugyanakkor kötelezettségvállaláshoz kötötték.

A felek együttes részesedése a hazai könyvpiacon 33 százalék, ugyanakkor a GVH szerint a pozíciójukból eredően képesek lennének a verseny torzítására a kiadói árrések emelése révén, amely a könyvek fogyasztói árának emelkedéséhez és a választék szűkűléséhez vezethetne.

A versenyhivatal szerint arányos és elégséges módon küszöböli ki ezeket az aggályokat a felek azon kötelezettségvállalása, hogy 2014-ben egyáltalán nem, azt követően pedig a piaci átlagot meg nem haladóan emelik a kiadói árrést. Emellett a Shopline és a Libri azt is vállalta, hogy az e-kereskedelmi értékesítések után minden velük közvetlen szerződéses kapcsolatban álló kiadónak évente utólag, egy összegben elszámolt 1 százalékos árrés visszatérítést adnak 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban.