2014. július 23.

GVH-oké az Axel Springer-Ringier fúzióra

Így megkezdődhet az adásvételhez kapcsolódó jogi eljárás, és két-három hónap alatt lezárulhat az ügylet.

Így megkezdődhet az adásvételhez kapcsolódó jogi eljárás, és két-három hónap alatt lezárulhat az ügylet.

Régóta húzódó ügylet végére kerülhet hónapokon belül pont, mivel az NMHH után a GVH is engedélyezte az Axel Springer és a Ringier magyarországi fúzióját. Erről Király Mária, az Axel Springer operatív ügyvezetője tájékoztatta az MTI-t.

Ily módon megkezdődhet az adásvételhez kapcsolódó jogi eljárás, és a célok szerint a fúzió 2-3 hónapon belül rendeződhet. Király Mária az MTI-nek azt mondta: a GVH a fúzióhoz nem támasztott követelményeket, azt a társaságok beadványának megfelelően hagyta jóvá.

A GVH közleménye szerint a VCP keretében azonos irányítás alá kerülő lapok és a Ringier AG és az Axel Springer SE közös irányítása alá kerülő lapok esetében sem voltak azonosíthatók versenyproblémák, továbbá a megkeresett piaci szereplők sem fogalmaztak meg érdemi aggályt az összefonódásokkal kapcsolatban, ezért döntöttek az összefonódások engedélyezése mellett.

Idén májusban az NMHH Médiatanácsa is hozzájárult az egyesüléshez, a GVH ezt követően kezdte vizsgálni a két médiacég portfoliójában tartozó egyes lapok értékesítését a Lumen Zrt.-nek és a megmaradó portfólió egyesülését.

Az Axel Springer és a Ringier első ízben 2011-ben kívánt összeolvadni - harmadik fél bevonása nélkül - ám akkor a médiatanács nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást ehhez. Ezt azzal indokolták, hogy a fúzió "egyértelműen és jelentősen" veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

Idén januárban a Vienna Capital Partners, a Ringier és az Axel Springer azt közölte, hogy előbbi felvásárolja a két utóbbi médiavállalat egy jelentős média-portfólióját, köztük a Népszabadságot, nyolc megyei napilapot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot.

Az integrált vállalat Ringier Axel Springer Magyarország néven folytatja munkáját, és megtartja a Blikket, a női magazinokat, például a Glamourt, a tévé műsorújságokat, valamint a licenc alapján kapott lapokat, a többi közt az Geo magazint, az Auto BILD-et és ezek internetes változatát.