2012. január 16.

GVH-oké az RTL-IKO ügyletre

Növelheti az RTL Csoport a magyar RTL-ben birtokolt részesedését, s megveheti az IKO hét csatornáját is.

Növelheti az RTL Csoport a magyar RTL-ben birtokolt részesedését, s megveheti az IKO hét csatornáját is.

Irányítást szerezhet az RTL Csoport az RTL Klubot üzemeltető Magyar RTL Televízió Zrt.-ben (M-RTL), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erre engedélyt adott. Az RTL Csoport az IKO 31 százalékos részesedését szerezte meg. Emellett az RTL Csoport megszerezheti az IKO Televisions Kft. hét csatornájának 100 százalékos tulajdonjogát is. A versenyhivatal jóváhagyása előtt az NMHH szakhatósági ámenje is kellett sz ügylet lezárásához.

A két ügylet közül az IKO M-RTL-ben birtokolt részének megvásárlása ment át simábban. Egyfelől a luxemburgi központú társaság eddig is már jelentős szakmai befektető vált, másrészt az itthon is működő egyéb csatornái, mint amilyen az RTL vagy a VOX, német nyelvűek. Ennek nyomán ezek marginálisak a piaci verseny tekintetében, s teljesen más profilúak is, mint a piacvezető magyar kertévé, így nem merülnek fel piactorzító hatások.

Más tészta a hét magyar IKO-csatorna megvásárlása. A pakkba a Cool, Sorozat+, Prizma, Muzsika, Reflektor, Film+ és Film+2, illetve ezek műsorterjesztési és hirdetési jogai tartoznak. Ezt az ügyletet a GVH részletesebben vizsgálta. Műsorterjesztési és hirdetési szempontból is kiegészítő jellegűek a tematikus adók és az RTL Klub, szól a GVH érvelése, amely nem adott helyt egyes műsorterjesztők és konkurens tévék azon aggályának, hogy így túlzott erőfölény alakul ki az RTL-nél. Ezen aggályok egy része nem is fúzió-specifikus jelenség, emellett a médiahatóság és a piac kezében is vannak olyan eszközök, amelyek visszatartó erőt jelenthetnek, derül ki a GVH azon indokolásából, amely mentén engedélyezte a tranzakciót.

Miközben az IKO-tévék megszerzése műsorterjesztési fronton egyáltalán nem necces a verseny szempontjából, hirdetési piaci szempontból a GVH biztosítékok beépítését kérte a rendszerbe. Eszerint az M-RTL-nek két évig (a 2013. december 31-ig teljesített szerződésekre vonatkozóan) lehetővé kell tennie az RTL Klub és az IKO-csatornák reklámidejének különálló, diszkriminációtól mentes értékesítését is.

"Az árakról és egyéb feltételekről az M-RTL köteles a hirdetőket, ügynökségeket az általános szerződési feltételek részeként tájékoztatni, illetőleg azok ésszerűségét a GVH-nak igazolni. Mivel az M-RTL vállalásai együttesen biztosítják, hogy a kapcsolt értékesítéssel járó előnyök káros versenyhatások nélkül realizálódhassanak, a GVH ezen vállalások kötelezettségként történő előírásával az összefonódást engedélyezte" - zárul az érvelés.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

18 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.