2012. május 15.

Gazdaságilag szivatnák a Klubrádiót?

Hétfő éjszaka fogadta el az Országgyűlés a médiatörvény változtatásait. Tízmilliókat követelhet a Médiatanács a rádiótól.

Hétfő éjszaka fogadta el az Országgyűlés a médiatörvény változtatásait. Tízmilliókat követelhet a Médiatanács a rádiótól.

Hétfő éjszaka fogadta el az Országgyűlés a médiatörvény változtatásait, melynek segítségével a Médiatanács tízmilliókat követelhetne évente a Klubrádiótól az első fokon nekik ítélt 92,9-es frekvenciáért - írja az Index. A kormánypárti többség által megszavazott jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha egy rádióadó még a műsorszolgáltatási jogosultság megszerzése előtt áll, vagy a Médiatanáccsal még nem kötött műsorszolgáltatási vagy médiaszolgáltatási szerződést, akkor mostantól közösségi médiaszolgáltatóból automatikusan átminősül kereskedelmi médiummá. Ez azt jelenti, hogy az engedély fejében néhány tízmillió forintnyi médiaszolgáltatási díjat lehetne rá kiróni. A médiás ügyekben nem (sem) pörgő fideszes Szabó Csaba javaslata szerint az átminősítés visszamenőleges hatállyal bírna.

A Karácsony Gergely LMP-s képviselő által "lex Klubrádiónak" nevezett módosítás valóban feltűnően passzol a Klubrádió körüli ügyekhez. A médium közösségi rádióként pályázott a 92,9 MHz-es frekvenciára, amelyet az ORTT megítélt számára, az NMHH viszont érvénytelenítette a döntést. Azóta pereskedés folyik, nemcsak ebben, hanem a 95,3-as frekvencia ügyében is. Ez utóbbit az Autórádió Kft. kapta, de a bíróság szerint pályázatuk érvénytelen.

Mint a portál írja: az éjjeli módosítások részeként bővültek a Médiatanács jogosítványai is. A törvény szövege szerint "a Médiatanács meghatározott időszakra, de legfeljebb három évre közfeladat ellátása érdekében pályázati eljárás nélkül is feljogosíthat valamely vállalkozást médiaszolgáltatás végzésére". A közfeladat értelmezése meglehetősen tág: ide olyasmiket sorolnak, mint a "speciális oktatási, kulturális, tájékoztatási" szolgálat. Azaz gyakorlatilag bármi beleférhet.