2011. február 23.

Gerilla akcióval hívták fel a figyelmet a vakok ügyére

A VGYKE akciójában vakok kísérték át a zebrán a járókelőket. Arra hívnák fel a figyelmet, hogy kevés a hangjelzéses közlekedési lámpa.

A VGYKE akciójában vakok kísérték át a zebrán a járókelőket. Arra hívnák fel a figyelmet, hogy kevés a hangjelzéses közlekedési lámpa.

Vak segítők vezették át egy forgalmas zebrán az átmenetileg "világtalanná" tett járókelőket a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) akciójában. Az eseményt a Móricz Zsigmond körtéren bonyolították le, s abban a VGYKE vezetői mellett Kaszás Géza is résztvett, mint moderátor.

Ezzel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy Budapesten alig vannak hangjelzéses gyalogátkelők, így a fővárosban élő, mozgó többezer vak és gyengénlátó számára közvetlen életveszély is lehet a közlekedés.

"Eredetileg egy hangjelzéses zebránál akartuk lebonyolítani ezt, a vezetőségi ülésen döbbentünk rá, hogy alig tudunk említeni olyan alkalmas útkereszteződést, ami megfelelt volna az akcióhoz" - mondta el Németh Orsolya, a VGYKE alelnöke, aki maga is átkísért látókat az úton.

VGYKE akció a Móriczon

Az akció koncepcióját a TBWA\Budapest találta ki, s az ügynökség végezte a lebonyolítást, a kapcsolódó PR feladatokat, illetve ők készítették el az eseményről szóló kisfilmet is, melynek célja az ügy népszerűsítése az 1 százalékos kampány időszakban. A TBWA a feladatot pro bono látta el. Az ügynökség 2010 óta áll kapcsolatban a VGYKE-vel, először a Kézzel látók három dimenziós festménykiállítás kapcsán találkoztak.

"2010 decemberében a kiállítást elhoztuk az irodánkba, és kiegészítettük egy 'érzékenyítő' programmal (a VGYKE segítői olyan eszközöket mutattak be a színfelismerő berendezéstől a beszélő mérlegig, ami a vakok életét teszi könyebbé, bemutatták hogyan interneteznek, e-maileznek, telefonálnak,stb…), valamint egy 'sötét bolttal' is: az egyik, erre az alkalomra teljesen vaksötétté tett tárgyalót olyan tárgyakkal rendeztük be, amelyeket a mi ügyfeleink gyártanak, forgalmaznak. Ott lehetett átérezni milyen nehéz vakon vásárolni, megkülönböztetni a sót a cukortól vagy a tusfürdőt a sampontól. Erre a komplex programra meghívtuk ügyfeleinket (a sötét boltban meg kellett találniuk a saját terméküket) beszállítóinkat, partnereinket. Akik eljöttek vagy a Kézzel látók Facebook profilt lájkolták, még egy sorsoláson is részt vettek: a Kézzel Látók tárlat Napraforgók című festményét végül Móra Eszter a MAKSZ projektvezetője nyerte meg" - mondta el portálunknak Torday Gábor, a TBWA kreatívigazgatója.

Címkék: tbwa vgyke csr