2016. november 11.

Gerkens üldözőmódban

Az RTL éléről a TV2 vezetőjévé vált menedzser méretes interjút adott egyik laptársunknak. Meg kell hagyni: érdekeseket mondott.

Rendesen felráztuk és megleptük a piacot. Senki nem csinált hozzánk hasonlót eddig Magyarországon – mondja Dirk Gerkens a Marketing&Media magazinnak adott interjúban. A TV2 Csoport vezére hangsúlyozta azt is: jó néha vadásznak lenni, nem mindig üldözöttnek. Megnyugtat mindenkit arról is, hogy nincs politi-kai nyomás, és természetesen jövőre is ő lesz a vezér.

Először is nagyon elégedett vagyok már a kezdeti eredményeinkkel is. Ahhoz képest, ahonnan indultunk a kábelportfólió-építés kezdetekor, 10 százalékkal nőtt a teljes csoportra vetített nézőszámunk, miközben a riválisaink 10 százalékot veszítettek. Ez azért is nagy szó, mert nem volt teljesen nyilvánvaló, hogy már ez az év is a növekedésről szól majd. De sikerült!

Nagyon büszke vagyok arra is, hogy a TV2 Csoport valaha volt legambiciózusabb terveiről számolhattunk be, rengeteg új csatornát indítottunk az évben, és ahogy egyre szélesebb lesz a kábelcsatornák lefedettsége, még tovább nő majd a néző-szám. És persze arra is, hogy nálunk futnak az év legnézettebb show-műsorai, A nagy duett és a Sztárban sztár. Örülök továbbá annak is, hogy sikerült a TV2 Cso-portot újra a piac meghatározó szereplőjévé tenni, amellyel komolyan számolniuk kell az ügynökségeknek, a hirdetőknek és a disztribútoroknak. Vége azoknak az időknek, amikor a TV2 Csoportot figyelmen kívül lehetett hagyni – jegyezte meg egyebek mellett.

A TV2-n a fókusz továbbra is egyértelműen a helyi gyártású tartalmakon van. Ez nem kérdés! Ez az egyetlen út előre egy nagy csatorna esetén. A kábeltévéknél más a helyzet, ott a profiltól függ, hogy mennyi saját gyártásra van szükség: valahol kell a helyi tartalomra építeni, például a SuperTV2-n, valahol pedig kevesebb is elég ezekből, vagy nincs is nagy szükség rá, mint például a Mozi+-on – magyarázta Dirk Gerkens.

Az egykori munkahelyére, a mostani riválisra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, „ma már csatornaportfóliók versenyeznek egymással. Az RTL korábban lépett, és felvá-sárlás útján építette ki médiaportfólióját, mi most ezt a lemaradást hozzuk be, de organikusan bővítjük a sajátunkat, amelynek a közönségaránya csaknem 20 százalékkal nőtt az általad is említett korosztályban, a csoportok közti 14 százalék-pontos különbség pedig 9-re csökkent”. S ha főműsoridőben nagyobb is a különbség, „hirdetők egész napra vásárolnak”.

Portfóliószinten nagyon hamar közel fogunk kerülni az RTL Csoporthoz – mondta, megjegezve, hogy „egy év múlva ilyenkor már érdekes helyzet áll elő”.

2015-tel összehasonlítva megduplázzuk a bevételünket. Ahogy már korábban is mondtam, a TV2 Csoport problémáját nem a magas költségek, hanem az alacsony bevételek jelentették. Ezen dolgozunk most, hiszen még mindig nem igazságos a piaci költések eloszlása sem kereskedelmi, sem disztribúciós tekintetben. Tudom, hogy miről beszélek, hiszen ismerem az RTL számait, sokáig én építettem a céget. Teljesen nevetséges, ami most van – fogalmazott, 2018-ra már nyereséget ígérve.