2011. november 21.

GfK: egymillió okostelefonos Magyarországon

E téren a középmezőnyben vagyunk, a lista élén a litvánok és a szlovénok állnak. A makrogazdasági folyamatok nem kedveznek a piac fejlődésének.

E téren a középmezőnyben vagyunk, a lista élén a litvánok és a szlovénok állnak. A makrogazdasági folyamatok nem kedveznek a piac fejlődésének.

15 ország több mint 353 millió 15 évnél idősebb lakosát vizsgálva a GfK megállapította: 88 százaléknak, azaz kb. 311 millió főnek volt saját (azaz nem céges) telefonelőfizetése idén nyáron. Magyarországon ez az arány 85,3%, ami némileg a térségi átlag alatt marad, és Bosznia-Hercegovinával, Ukrajnával, Romániával, Kazahsztánnal helyez minket egy szintre, miközben az élen Szlovénia, a balti országok és Csehország állnak.

Forrás: GfK CEE Telecom Industry Survey, 2011

Valamivel jobban állunk a rangsorban, ha az okostelefonok népszerűségét vizsgáljuk a mobilosok körében. A térségi penetrációs átlag 14,2 százalék, míg nálunk alig marad el a 13 százaléktól. E tekintetben is Szlovénia és Litvánia áll a rangsor élén, de figyelemre méltó Törökország okostelefonok iránti rajongása is. Szlovéniában és Törökországban már minden negyedik mobilhasználó áttért az okostelefonok használatára.

Forrás: GfK CEE Telecom Industry Survey, 2011

Miközben az okostelefonok piaca rendkívül ígéretes, nem igazán kedveznek a makrogazdasági körülmények. A nemzetközi hitelválság, a csekély gazdasági növekedés, az erőteljesen visszatartott lakossági költés nem kedvez az okostelefon-piac további bővülésének. "Véleményünk szerint ettől függetlenül, ha lassan is, de további területeket hódítanak majd el a hagyományos mobiltelefonoktól, azonban az összeurópai makrogazdasági környezet ezt a folyamatot egyelőre nem gyorsítja. Különösen nehéz versenyközegben mozognak a hazai mobilszolgáltatók, mivel az okostelefon-vásárlási kedv Ukrajnában és Magyarországon a legvisszafogottabb. Ezzel szemben a már most is kiugróan smartphone-kedvelő Törökország helyzete ebben a tekintetben is kedvező" - mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

Halottak hete a Hajnaliban

23 órája

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.