2018. augusztus 27.

Gigantikus központi médiaholdingot építenek Orbánék

A miniszterelnök felszámolná a több lábon álló rendszert.

Szeptembertől nagy változásokra lehet számítani a kormánypárt médiabirodalmában: a Fidesz belügyeit ismerők szerint hamarosan megszűnnek a párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli emberek érdekeltségei beépülnek egy holdingba, és Liszkay Gábor Mediaworks elnök-vezérigazgató keze alatt kerülnek központi felügyelet alá - írja a 444.hu.

Hozzáteszik, az elmúlt három évben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária és Heinrich Pecina is vásárolhatott médiacégeket, úgy, hogy a valódi irányítás a pártvezetéstől jött, de Orbán most mégis felszámolná a több lábon álló rendszert.

Röviden:

 

  • A Media Fundamentum Nonprofit Zrt. lesz a vezérlőpultja a központosuló kormányzati médiának.
  • A Media Fundamentum alá kerül be a Mediaworks, és a frissen megszerzett Simicska-birodalom: a Hír TV, és a hírek szerint hamarosan újjáinduló Magyar Nemzet kiadói joga.
  • Beolvadhat a már most is Mészáros-tulajdonba tartozó Echo TV, a Karc FM és a Vajna-közeliként működő Retro Rádió.
  • Az ernyő alá kerülhet a most még papíron Matolcsy Ádámhoz tartozó Origo.hu Zrt.
  • A TV2 sorsa egyelőre kérdéses, ahogy a szintén Vajnához tartozó Bors is és Rádió 1 státusza is bizonytalan. Mint írják, annek az az oka, hogy Liszkay elsősorban közéleti médiabirodalomban gondolkodik, a bulvárhajtásokat meghagyná Rogán Antal köreinek.
  • Az említésre érdemes termékek közül egyedül Habony Árpád érdekeltségei, az ingyenes Lokál, a Lokál Extra, és a 888 úszhatja meg a beolvadást, de erről még nincs végleges döntés.