A titánok harca zajlik az orrunk előtt: javában folynak az egyeztetések az Európai Unió legfelsőbb szintjein arról, hogy a médiapiacon ki részesüljön védelembe, milyen plusz jogokat kapjanak a kiadók a globális óriásokkal, technológiai cégekkel szemben. Ez nemcsak a milliárdos reklámpiac szereplőit, de a sajtószabadság kérdéskörét is érinti. Szerdai konferenciánkon legjobb szakemberektől tudhatja meg, mit hoz a jövő.

Az Európai Bizottság reformcsomagja a szerzői jog szinte valamennyi égető kérdésére választ kíván adni. A tárgyalások a titánok harcának tűnnek: a nagy médiacégek, internetes vállalkozások és a szerzői jogi jogosultak érdekei feszülnek egymásnak.

A szabályozási megoldások a konvergencia korában nem csak az európai piacok, hanem a globális kulturális piacok sorsát fogják meghatározni. A Budapesti Műszaki Egyetem Üzleti Jogi Tanszékének egyetemi docense, tanszékvezetője, Grad-Gyenge Anikó ezeknek a folyamatoknak az áttekintésére vállalkozik.

Grad-Gyenge Anikó

 

Nézze meg Grad-Gyenge Anikó teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Közismert, hogy a Google keresőmotorja sajátos „szerkesztést” végez, hiszen tartalmakat rangsorol, helyez előtérbe vagy tüntet el. Az utóbbit a „feledéshez való jog” (right to be forgotten) ráadásul még kötelezővé is teszi számára.

Azonban, amit a Google tesz, mégsem tekintjük tényleges szerkesztésnek, azaz „média-tevékenységnek”. Pedig az adatvédelmi szabályozás alapján, ha a keresőmotort a médiához hasonlónak tekintenénk, mentesülhetne a feledéshez való jog tiszteletben tartásának kötelezettsége alól.

A vizsgált probléma felvethető más fontos online szolgáltatásokkal, például a közösségi médiával kapcsolatban is. A tét nagyobb, mint gondolnánk: a személyes adatok védelmén túl a média fogalmának esetleges újragondolásából ma még beláthatatlan jogi, piaci, társadalmi és egyéb következmények fakadnak. A témakört Koltay András, Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense járja körül.

Koltay András

 

Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak. A szólásszabadság alapvonalai címmel 2009-ben jelent meg monográfiája (Századvég). Ezeken felül kívül több mint 150 tudományos publikációt jegyez magyar és külföldi nyelveken.

 

Nézze meg Koltay András teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Még jelentkezhet a Megoldókulcsra, itt jelezheti ezt a szervezők felé!