Merthogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a napokban azt jelentette be: globális csatornát indít az ötkarikás mozgalom és eseményei bemutatására. Az új platform számára augusztus 21-én, azaz a riói világviadal utolsó napján dördül el a startpisztoly.

A fiatalabb nemzedékek megszólítását célzó digitális platformról egyelőre annyit tudni, hogy első két esztendejét (azaz a következő téli olimpiáig tartó időszakát) különösen erősre tervezik. A programban így helyet kapnak saját gyártású műsorok, élő közvetítések, hírek és kiemelkedő események. Azt ígérik, hogy a mobilapplikációval elérhető csatorna – amelynek tervét tavalyelőtt jelentették be – nem csupán a sportesemények követését tesz lehetővé, de betekintést ad a kulisszák mögé is.

Az egyelőre a nem túl fantáziadús Olympic Channel néven emlegetett adót minden jel szerint alaposan kistafírozza a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: a hírek szerint a 2021-ig tartó időszakban félmilliárd eurót költhetnek a működésre. A projekt elindítói legalább hét-tíz esztendőnyi időtávlatban gondolkodnak. A csatornát erős közösségimédia-kampánnyal támogatja meg a NOB; a Facebook-, Instagram-, Twitter- és YouTube-jelenlét célja egyaránt az, hogy a www.olympicchannel.com felé terelje a közönséget. Noha a világ teljes sportszerető közönségét megcélozza az új platform, induláskor csak angolul lesz elérhető a szolgáltatás. A cél azonban az, hogy a nemzeti olimpiai bizottságokkal és a közvetítési jogokkal rendelkező médiumokkal együttműködésre lépve, minél gyorsabban elérhetővé tegyenek egyre több helyi tartalmat is – immáron a helyi vagy a regionális nyelveken.

Az MTVA a napokban azt közölte, 154 órányi műsoridőt tesz ki a pénteken kezdődő riói olimpia felvezetése; közleményük szerint a közmédia "minden korábbi olimpiai közvetítésnél részletesebben, és minden eddiginél nagyobb terjedelemben számol be a 31. nyári játékok történéseiről".

A felvezetés során megemlékeznek a képernyőn az eddigi olimpiákon nyert 168 magyar aranyéremről, a nézők archív felvételeket láthatnak a múlt sikeres magyar sportolóiról, a riói éremesélyes magyarokat pedig mini portrésorozatban mutatják be.

Az Út Rióba című olimpiai háttérműsor már egy éve követi az ötkarikás eseményre készülő sportolók és az őket segítő szakemberek mindennapjait, és a felvezetést a köztévé több új magazinműsor indításával segíti.

A nézők az Irány RIÓ és a Visszaszámlálás Rióra című magazinműsorokból olyan információkhoz és exkluzív tartalmakhoz jutnak, amelyeknek segítségével az olimpiai közvetítések még élvezhetőbbek és érdekesebbek lesznek.

Az MTVA nézői az olimpia ideje alatt üzenhetnek is a sportolóknak a #veletekvagyunk hashtag használatával. Az M4 Sport Facebook-oldalára érkező szurkolói üzenetek közül a legjobbakat az M4 Sport csapatának tagjai adják át a magyar olimpikonoknak. A köztévé egyébként az M4 Sport mellett a most induló M5-öt is a versenyre dedikálja a pénteken kezdődő ötkarikás játékok ideje alatt.

 

Rádiós pályázatok

8 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.