2010. augusztus 12.

Gondban az irodalmi lapok

Jövőre már éreztetheti hatását a hazai irodalmi lapok működésében a kulturális költségek lefaragása – írja a Népszabadság

Jövőre már éreztetheti hatását a hazai irodalmi lapok működésében a kulturális költségek lefaragása a Népszabadság csütörtöki cikke szerint.

Bár a Nemzeti Kulturális Alapnál zárolt kétmilliárd forint és a Márai program elmaradása elkeseredett hangulatot hagyott maga mögött, úgy tűnik, a zárolás egyelőre nem érinti az irodalmi folyóiratok helyzetét. Ennek legfőbb oka meglehetősen prózai és szerencsés is egyben: a Szépirodalmi Kollégium az idén már az utolsó fillérig elköltötte a rendelkezésére álló összeget, így nincs honnan elvonni, zárolni, visszakérni – írja a lap.

A cikk szerint a decemberi döntésnél viszont, amikor újra összeül a kuratórium, és a jövő évi pályázati kiírásokról döntenek, elvileg már éreztetheti a hatását a kultúra egészét átfogó megtakarítás.

– Értékvesztés nélkül ezt már nem lehet megúszni – vázolja fel egyértelműen Aczél Géza, a debreceni Alföld főszerkesztője, hogy milyen mozgástérrel rendelkezik az egyik legjobbnak tartott folyóirat. Egy-egy hasonló vidéki orgánum alapvetően két forrásból gazdálkodik: az NKA és az önkormányzat támogatásából. (Egy-egy szerencsésebb fővárosi lap még szerezhet innen-onnan szponzorokat, például kisegítheti őket egy bank vagy egy erre is fogékony multi. Ezzel a luxussal a vidéki fiókok vagy kirendeltségek viszont már nem élhetnek, hiszen a szponzori döntések a központban, Budapesten születnek meg.)