2010. október 05.

Google TV: itt a tartalom

Menetrend már régóta van – most tévé terveinek partnereivel állt elő a világ legnagyobb keresőcége. A „stáblista” parádés, de pár dolog nem világos.

Menetrend már régóta van – most tévé terveinek partnereivel állt elő a világ legnagyobb keresőcége. A „stáblista” parádés, a kérdés már csak az, pontosan mi és milyen időzítéssel kerül be a kínálatkosárba. A Google már a mezei júzernek is mutogatja, milyen lesz televíziós szolgáltatása.

Első menetben olyan iparági nagyágyúkat jelentettek be együttműködő társként, mint a Turner Broadcasting (a Cartoon Network, a CNN, a TBS és a TBT tulajdonosa), az NBC Universal, és az észak-amerikai profi kosárlabda-liga. Itt nem ér véget a termékpaletta, hiszen a prémium (azaz fizetős) kategóriában megjelennek az HBO, a Netflix és az Amazon anyagai is.

Az NBC Universal a Google-lal együttműködve hozza be CNBC Real-Time nevű alkalmazását, amely például gazdasági és pénzügyi híreket varázsol a felhasználó tévéképernyőjére. Az HBO több száz órányi tartalmat tesz majd elérhetővé az HBO GO-n keresztül. Az NBA Game Time valami hasonlót kínál: valós időben közölt meccsállásokat, valamint az egyes csapatok legutóbbi nagy pillanatait – HD-minőségben.

Az Amazon Video On Demand körülbelül 75 ezer címet tesz elérhetővé, akár „bérelni”, akár vásárolni óhajt a felhasználó, a Netflix korlátlan mozifilm- és tévéshow-nézési opcióval járna a felhasználók kedvében. Az opcióorkán ezzel még nem ér véget. A Google bejelentése szerint számos honlapot optimalizáltak az új szolgáltatásra. Köztük van a New York Times és a USA Today éppúgy, mint a VEVO, a Pandora és a Napster zeneportál, de a Twitter is.

Korábbi bejelentés szerint még az idén elérhetővé válik a Google TV az Egyesült Államokban. (ehhez a vételre alkalmas tévére vagy set-top boxra van szükség.) A világ más tájain várhatóan jövőre vezetik be a szolgáltatást. Szakértők megjegyzik: érdekes, hogy a Tuerner csak néhány csatornájával, az NBC pedig a CNBC-vel lép be a szolgáltatásba. A két médiaház számára ugyanis hatalmas fenyegetés a lekérhető szolgáltatások terjedése.

Így az lett volna várható tőlük, hogy távol maradnak (és esetleg saját platformmal jelentkeznek), vagy az, hogy teljes mellszélességgel (és tartalomkínálattal) belépnek a rendszerbe, csakhogy valamilyen módon megtartsák beleszólásukat a dolgok menetébe.

A Google a napokban külön aloldalt nyitott az új szolgáltatás bemutatásának.

Kódolatlan VIASAT 3 közel egy hónapon át

2 órája

Március 25. és április 22. között a VIASAT3 műsorait kódolatlanul érhetik el a nézők a MinDig TV több, mint 750 ezer felhasználóval rendelkező kínálatában és a mindiGO TV felületén is.