A város vezetése szerint egyre agresszívebb lesz a közterületi kommunikáció, míg a JCDecaux a bevételek mellett a lakók tájékoztatásával érvel.

A köztéri kommunikáció a franciák 73 százaléka szerint támadó jellegű, 85 százalékuk szerint pedig tolakodó − a franciák elsöprő többsége tehát „vizuális szennyezésként” érzékeli. Grenoble új polgármestere, Eric Piolle ezért úgy döntött, hogy nem újítja meg a város szerződését a köztéri plakáthelyek tulajdonosával, a JCDecaux-val.

A városvezető közleménye szerint egy kevésbé agresszív és kevésbé stresszes várost szeretne, amely az ott lakók kreativitásának és önazonosságának szolgálatában áll. Mindeddig Sao Paulo, a „tiszta város” volt az egyetlen nagyváros a világon, amely hasonló intézkedést hozott 2007-ben. A döntést követően 326 reklámtábla tűnik majd el grenoble-i közterületekről, ami összességében 2051 négyzetméterrel kevesebb reklámot jelent a város számára. A buszmegállók területe azonban nem képezi részét az intézkedésnek. Az első francia „zöld város” az eltávolított reklámtáblák helyére mintegy ötven facserjét ültet még a tavasz előtt.

A JCDecaux marketingigazgatója szerint Grenoble ezzel a döntéssel évi hatszázezer eurós bevételről mond le, miközben egy informálódási lehetőségtől fosztja meg a város lakóit. A városvezetés azonban arra hivatkozik, hogy a lakosság érdekeit tartotta szem előtt, különösen egy olyan időszakban, amikor a mozgó, digitális és képernyőt is tartalmazó reklámhelyek tömeges megjelenésével még erősebbé vált a reklámhordozók láthatósága.

A hírt a Médianéző nemzetközi hírfigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Forrás: E-marketing.fr

Rádiós pályázatok

14 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.