2012. január 13.

Gyerekbarát jelöléseket vizsgált a hatóság

Hiányzott a hatos karika az RTL Klub négy gyermekműsoránál, a TV2 esetében viszont megfelelőek voltak a korhatárjelölések az NMHH szerint.

A vizsgált időszakban hiányzott a hatos karika az RTL Klub négy gyermekműsoránál, a TV2 esetében viszont megfelelőek voltak a korhatárjelölések az NMHH szerint.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorelemzői 2011 októberének utolsó hétvégéjét dolgozták fel legutóbbi jelentésükben. A gyermeksáv-vizsgálat szerint a TV2 a hat éven aluliak számára nem ajánlott, sárga hatos karikát is, valamint az önkéntesen alkalmazható, hat éven aluliak számára kifejezetten ajánlott műsorokat jelző zöld kisfiús piktogramot is használta. Az RTL Klub ugyanakkor csak „korhatár nélküli” besorolású műsorszámokat sugárzott.

Az adásfolyamot hét tartalmi elem és azok gyakorisága mentén értékelték az elemzők: problémás és felnőtt téma, erőszak, félelem, szex, meztelenség, kábítószer és közönséges nyelvezet. Az NMHH szerint a bemutatott műsorok egyikében sem fordult elő szexualitás, meztelenség vagy drog, és többségükre nem volt jellemző a trágárság sem. Ugyanakkor a vizsgálat megállapította, hogy az RTL Klubon vetített két rajzfilmsorozat két-két epizódja olyan félelmet keltő elemeket, az óvodáskorúak által nehezen érthető burleszkszerű erőszakot tartalmazott, amely indokolttá tette volna a hatos karika alkalmazását. A vélelmezett jogsértés kivizsgálására az NMHH hatósági eljárást indít a médiaszolgáltatóval szemben.

Az elemzők annak teljesülését is vizsgálták, hogy a kifejezetten hat éven aluliaknak szánt műsorszámok közé nem illesztettek-e be idősebbeknek szóló médiatartalmakat. Ez a törvényi előírás a hatóság munkatársai szerint egyébként nem sérült.

A vizsgálat a médiatörvény alapján indult, amely kötelezővé teszi, hogy a hat éven aluli gyermekek számára nem ajánlott műsorszámokat az úgynevezett „hatos karikával” jelöljék a szolgáltatók. Az NMHH e témában tett ajánlása ezen túl egy önkéntesen használható, mosolygó gyermeket ábrázoló piktogramot is bevezetett, amellyel az óvodáskorúaknak kifejezetten javasolt műsorokat lehet megkülönböztetni. A klasszifikációs ajánlás részeként, a szakmai szervezetekkel folytatott széles körű konzultációk során kidolgozott jelzés a szülőket is támogatja a tájékozódásban.

A hivatal munkatársai negyedévente ellenőrzik a TV2 és az RTL Klub hétvégén délelőtt sugárzott gyermekműsorait, az úgynevezett gyermeksávot. A 2011. harmadik negyedéves vizsgálat szúrópróbaszerűen kiválasztott hétvégéje október 29-30 volt, és az akkor sugárzott összes, 62 gyermekműsorszámra kiterjedt. A hatóság egyébként a jövőben még nagyobb figyelmet fordít a hat éven aluliak által nézett műsorokra, mert az ABG Nielsen kutatása szerint a 4-12 évesek 2011 nyarán már közel 270 percet, 27 perccel többet tévéztek, mint 2010-ben.

Az NMHH munkatársai 2004 óta követik figyelemmel a hétvégi gyermekműsorokat. A hatóság örvendetesnek tartja, hogy a helytelen korhatár-besorolású műsorok száma csökkenő tendenciát mutat.

Címkék: rtl tv2 nmhh gyerekek

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.