2012. november 20.

Gyerekcsatornává alakul az M2

December 22-ével vált profilt a közmédia csatornája. Korábban már nekifutottak a gyerektévének, akkor nem jött össze.

December 22-ével vált profilt a közmédia csatornája. Korábban már nekifutottak a gyerektévének, akkor nem jött össze.

2012. december 22-ével alakul gyerekcsatornává az M2. A közmédia közlése szerint "erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakat" kínálnának. A váltás illeszkedik a közmédia azon stratégiájába, amellyel új nézőket kíván szerezni, főleg a fiatalabb korosztályokból. A gyerekcsatorna elsődleges célcsoportját a 3-12 évesek adják, akiket minden nap 6 órától 20 óráig várnak műsorokkal. 20 óra után a közlés szerint a fiatal értelmiségieknek, kisgyermekes családok felnőtt tagjainak kínálna programokat az M2.

"Barátságos, értékes, erőszakmentes, tanulságos, magyar és európai – ezek 'A gyerekcsatorna' hívószavai. Aki szülő, nagyszülő, két dolgot biztosan tud: nem tilthatja el sem a gyermekét, sem az unokáját a tévézéstől. Maximum terelgetheti, befolyásolhatja, mit nézzen. Mi felnőttek azt is tudjuk, a kicsik és a nagyobbak alakuló világképében milyen óriási szerepe van a képernyőnek. A Magyar Televízióban évtizedekkel ezelőtt készültek ennek a generációnak szóló alkotások, nem véletlen, hogy nagyon sokan kerestek meg bennünket fiatal szülők, de még nagyszülők is azzal, miért nem mutatjuk gyakrabban, miért nem használjuk azokat az értékeket és tartalmakat, amelyeken ők nőttek fel? Miért nem láthatják az ő gyermekeik Frakkot, Mirr–Murrt, Süsüt, Gombóc Artúrt vagy a Futrinka utcát. Az Alappal együttműködésben, mindezeket figyelembe véve állítottuk össze az első időszak műsorrendjét. Természetesen nem mondunk le arról sem, hogy egyre több saját gyártású produkcióval színesítsük műsorfolyamunkat. Mert jól tudjuk, a számítógép és a videojátékok hatására hihetetlen módon megváltozott a gyermekek audiovizuális világa. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen műsorokon nőnek fel a gyermekek és mit látnak. A felelősségünk óriási, hiszen ez a generáció napi mintegy 4 órát tölt a képernyő előtt" - nyilatkozta Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója.

A gyerekcsatorna ötlete már 2010 novemberében felmerült, az Index információit akkor egy héttel később megerősítette az MTV. Az eredeti terv az volt, hogy 2011 őszével indulhat el a gyerekcsatorna, ehhez még 2011 januárjában nevezték ki intendánsnak Süveges Gergőt. Ő azonban már februárban visszaadta a megbizatását.