2013. október 11.

Gyerekek a TV2 CSR-jának fókuszában

Süss fel nap! címmel társadalmi felelősségvállalási programot indít a TV2. A kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a gyermeknélkülözésre.

Süss fel nap! címmel társadalmi felelősségvállalási programot indít a TV2.

Egyre rosszabb helyzetben a magyar gyerekek

A kereskedelmi csatorna azzal indokolta a program elindítását, hogy Magyarországon egyre több gyermek számára elérhetetlen az egészséges testi és lelki fejlődéséhez szükséges alapvető feltételek valamelyike. Az Unicef Magyar Bizottságának jelentése szerint 2012-ben már minden második magyar gyermek nélkülözött valamilyen szempontból, és minden tízedik szegénységben élt. Egy gyermek életminőségét befolyásoló tényezők között kiemelt helyen szerepel az egészséges táplálkozás, a szabadidő értelmes eltöltése, a tanulás, a rendszeres sport, a fogyatékos és beteg gyermekek életkörülményeinek javítása, a fogyatékos és beteg gyermekek társadalmi integrációja.

A TV2 októberben induló programjával rá kívánja irányítani a figyelmet a gyermeknélkülözés problémájára, egyúttal bemutatja és támogatja a gyermekközösségek javát szolgáló, magánszemélyekhez köthető önkéntes kezdeményezéseket, és a nyilvánosság erejét kihasználva követendő példaként állítja a nézők elé.

A Süss fel nap! programba pályázattal lehet jelentkezni. Pályázni nem csak az önkéntes segítő tud, de ajánlás, sőt direkt megkeresés révén is be lehet jutni a programba. A jelentkezéssel kapcsolatban minden információ megtalálható a program oldalán (www.tv2.hu/sussfelnap), de országszerte, a Libri könyvesboltokban is kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

A beérkező pályázatok közül a program kuratóriuma 10 kezdeményezést választ ki, amelyeket a TV2 bemutat.

A kuratórium tagjai:

Dr. Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas magyar szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

• Dr. Gyarmati Andrea világcsúcstartó, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, gyermekgyógyász, író

• Halász Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

• L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója

• Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, tanár

• Simon Zsolt vezérigazgató, TV2

• Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író

A kiválasztott 10 pályázat egy-egy népszerű TV2-s műsorvezető közreműködésével kerül bemutatásra. Az összes bemutatkozó anyag adásba kerülését követően a kereskedelmi csatorna Facebook oldalán a nézők szavazással fejezhetik ki szimpátiájukat egy adott kezdeményezés mellett. A bemutatás után a program kuratóriuma rangsorol, amely a nézői szimpátiaszavazáson kialakított sorrenddel kerül összesítésre.

Az első három helyezett 1 millió forintos anyagi támogatásban részesül, a legtöbb szavazatot elérő pályázó egy évig a program nagykövete lesz. Az anyagi támogatások mellett számos különdíjat, többek között a Libri és a TV2 dolgozóinak különdíját is kiosztják.

(A kereskedelmi csatorna egyébként korábban is nagy hangsúlyt helyezett a gyerekekre. Tavalyi cikkünkben, melyben médiavállalatok, az RTL, a Sanoma és a TV2 CSR kezdeményezéseit mutattuk be - erről részletesebben is olvashatnak.)

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója a Süss fel nap! program kapcsán elmondta: “Kötelességünknek tekintjük, hogy kivegyük részünket a társadalmi felelősségvállalás feladataiból, aktuális műsoraink eddig is gyakran foglalkoztak ilyen kérdésekkel. A TV2 ereje éppen abban rejlik, hogy tömegekhez szólunk, és hatékonyan tudunk közvetíteni társadalmilag fontos üzeneteket. Ezért tekintünk nagy várakozással a Süss fel nap! program elé: a problémák megvilágításán túl követendő példákat szeretnénk állítani, valamint tudatosítani, hogy van még jó szándék, van még önzetlenség az emberekben.”

„Egy percig sem gondolkodtunk, hogy e nagyszerű kezdeményezés mellé odaálljunk partnerként a Librivel. Fontosnak tartjuk, hogy a kultúra és könyv erejével segítsünk, jelen legyünk és "díjazzunk" egy ilyen nagyszerű programot, az önkéntes erőfeszítéseket, amelyek egy picit is jobbá formálják környezetünket. A Libri csoporthoz tartozó médiafelületeken folyamatosan hírt adunk a kezdeményezésről, boltjainkban az ország 36 pontján le lehet majd adni a nevezéseket, minden díjazottnak adunk kiadói csoportunkhoz tartozó könyveinkből és egy különdíjjal is szeretnénk hozzájárulni a program sikeréhez” – mondta Liptay Gabriella, a Libri Csoport marketing és kommunikációs igazgatója.

Flashmob is lesz

A programhoz kapcsolódóan a TV2 iskolások részvételével flashmob mozgalmat szervez, melynek keretén belül különböző gyerekközösségek, iskolák előadják és feltölthetik a netre a Süss fel nap! program dalát, amelyet a Süss fel nap! program 2013-as nagykövete, a Megasztár 2005-ös nyertese, Caramel szerez. A legnépszerűbb produkciót előadó csapat fellép majd Caramel december 7-i, Arénában tartandó koncertjén, ahol az énekessel együtt adják elő Süss fel nap! dalt. Caramel örömmel vállalta a TV2 felkérését: “Nagyon megtisztelő, hogy engem kértek fel a dal megírására. Közel áll hozzám a kezdeményezés, célunk, hogy igazi mozgalom jöjjön létre. Jelenleg minden energiámat a decemberi nagykoncertem köti le. Szeretnénk, ha iskolások elénekelnék és feltöltenék az előadást az internetre, ezzel is népszerűsítve a Süss fel nap! programot. A legnépszerűbb gyermekközösség jutalma, hogy színpadra léphetnek velem a december 7-i Aréna koncertemen.”