Az okostelefonokkal gyakorlatilag minden más okoseszközt helyettesíteni lehet, habár ez a piac is némileg szűkült. Ugyanakkor kijelenthető, hogy az online kereskedelem még mindig leülteti a számítógépek elé a fogyasztókat.

Elhangzott a Digitália 2017/Digitális üzlet-digitális marketing konferencián. A konferenicánkat támogatták:

„Előfeltételei van annak, hogy valaki az online kereskedelemben vásárlóként részt tudjon venni.” – nyitotta meg „Digitális üzlet, digitális fogyasztás” névre hallgató előadását lapunk november 17-i Digitália konferenciáján Bacher János a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója, aki egyben a cég médiakutatás-, illetve szolgáltatáskutatás-vezetője is.

„A 15-59 éves internetezők körében lassan teljes körű lesz az okostelefonok elterjedtsége. Gyakorlatilag a direkt ellenállók vannak a többségben, azok körében, akik nem használnak ilyen eszközöket, nem pedig azok, akik nem engedhetik ezt meg maguknak – mondta a szakember a Digitálián a GfK kutatási adatait prezentálva. Szerinte ahhoz, hogy az e-kereskedelembe vásárlóként bekapcsolódjunk, eszközháttérrel kell rendelkeznünk. Hozzátette, manapság a digitalizáció a mobileszközök irányába halad.

Az előadásából kiderült, hogy a táblagép penetráció stagnál, amely egyfajta digitális zsákutcának tekinthető, mert az okostelefonok egyértelműen átveszik a helyüket. Ugyanakkor az okostelevízió piac egy nagyobb robbanás előtt áll a következő években.

„Nemcsak az eszközök elterjedtségének az aránya növekszik, hanem azoké is, akik az internethasználatukat a mobileszközükre helyezik át. Jelenleg a felhasználóknak a fele már okostelefont használ erre a célra, elenyésző azoknak az aránya, akik az asztali eszközöket (PC-t, notebook-ot) részesítik előnyben”.

A butatévének annyi

Bacher érdekes témaként megemlítette a mozgóképfogyasztás tendenciáját, amely a leginkább „adatfogyasztó” tevékenység, ráadásul ez köti le leginkább a felhasználókat. Ebben a tekintetben egyértelműen a fiatal generációt (15-29 évesek) érdemes megvizsgálni.

„Az látszik, hogy a tévén keresztül történő mozgóképfogyasztás marginalizálódni kezd. Az említett korosztály 40 percnyi aktív televíziófogyasztást vall be, ehhez képest rendkívüli mértékben nő a mobileszközökön történő tartalom megtekintés.”

Elmondása szerint gyakorlatilag a mobiltelefonok diadalmenetének korát éljük. Ezen eszközök eladásainak az aránya – nem nagy meglepetésre – karácsonykor csúcsosodik ki, ugyanakkor 2017 második negyedévében az egy évvel azelőtti időszakhoz képest kevesebbet költöttek a magyarok erre a célra. Ennek hátterében az áll, hogy megjelentek olyan olcsóbb eszközök, amelyek aránylag jól tudják helyettesíteni a legdrágább készülékeket. Másfelől kevés új feature látott napvilágot a prémium kategóriás telefonok esetében, amely bevonzotta volna a fogyasztókat. „Egy új készülék vagy technológia bármikor változtathat ezen a tendencián, de jelenlegi ismereteink szerint inkább egy flat piacról beszélhetünk.” – tette hozzá Bacher.

Lecsengőben a kütyümánia

Úgy látszik, hogy a fogyasztók egy része amúgy sem törekszik arra, hogy a legújabb technológia birtokában legyen, egyre nagyobb arányban fordulnak elő két évesnél régebbi készülékek a felhasználóknál. „»A minél újabb kütyübb legyen mánia «, lecsengőben van.”

Mindemellet a nagyon aktív alkalmazásletöltő célcsoport is eltűnőben van: 2014-ben az okostelefon használók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyakorlatilag heti szinten töltenek le új alkalmazásokat, ez az arány 8 százalékra esett vissza.

„Szinte már mindenki átesett a tűzkeresztségen, az internetezők 90 százaléka vásárolt online. Továbbá ezen polgároknak az egyharmada az, aki havi rendszerességgel vesz termékeket az interneten.” Az átlagos vásárlási darabszám három körül mozog, az átlagos havi költés pedig 20 000 forint környékén, amelyből lehet következtetni a vélt hazai e-kereskedelem méretéről. 2016 és 2017 összevetésében szinte minden online tevékenység igénybe vevőinek az aránya emelkedett, ugyanakkor jelentős bővülés tapasztalható a már említett e-kereskedelemben, illetve az e-bankolásban is. Előbbi döntő többségében és manapság szinte egyedülállóan még fix eszközön és nem mobiltelefonon keresztül történik.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.