Közterület-felügyelők akadályozzák meg a Metropol című lap terjesztését.

A közterület-felügyelet járőrei több mint egy hete minden reggel - bilinccsel, könnygázzal és gumibottal felszerelkezve - veszik körül a budapesti aluljárókban a Metropol című ingyenes napilap terjesztőit, közölve velük, hogy parancsuk van a lap terjesztésének megakadályozásra - írja a Metropol.

Az utasítást Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb bizalasa, korábbi személyi testőrparancsnoka, Handl Tamás adta ki.

Néhány hónapja a DK-elnök közbenjárására Karácsony Gergely őt nevezte ki a fővárosi közterületfelügyelők, azaz a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetőjévé. Handl Tamás olyan törvénysértő rendelkezés alapján utasította embereit, amely miatt a minap törvényességi felhívást kezdeményezett a Fővárosi Kormányhivatal.

A Metropol úgy tudja, hogy a törvénysértő rendelet tervezete is Gyurcsány Ferenc legbelsőbb köreiben született meg.

"A szintén Gyurcsány jobbkezének számító Gy. Németh Erzsébetre bízták a jogi stróman szerepét, neki kellett megfogalmaznia a magyar alkotmány alapvető értékeit, a sajtószabadságot sértő rendelkezés szövegét"

- írják. Emlélkeztetnek, a rendelet szerint csak akkor terjeszthető a budapesti utcán egy sajtótermék, ha abból minden egyes lapszámban négy teljes oldalt a Fővárosi Önkormányzat tölthet meg tartalommal.

Aki ezt nem fogadja el, azzal szemben kényszerítő eszközökkel lépnek fel a közterületfelügyelők, akik fizikai erővel, bilinccsel, gumibottal megakadályozzák az ingyenes lap terjesztését, büntetnek, közigazgatási hatósági eljárások tucatjait kezdeményezik, sok milliós bírsággal fenyegetik a munkájukat végezni akaró terjesztőket a Metropol tapasztalatai szerint. A lap úgy véli, azzal a szándékkal teszik ezt, hogy a munkatársaikra ijesszenek, és azok ne merjék terjeszteni a lapot.

Tiltakozik a Pesti Hírlap is

Az ingyenes lappiac másik szereplője, a Pesti Hírlap kiadója is tiltakozik a példátlanul jogsértő rendelkezés ellen. Milkovics Pál szerint elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak például a több nagyvárosban is megjelenő Metro újsággal kapcsolatban. „A Pesti Hírlap 12 oldalából 4 elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit napi megjelenés mellett nem tudnánk kigazdálkodni”- fogalmazott korábban a Médiapiacnak. Milkovics kiemelte: bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat vagy egy szakmai szervezet.

Törvénysértő, életszerűtlen, sérti a sajtószabadságot

Törvénysértőnek nyilvánította a kormányhivatal Karácsonyéknak az ingyenes lapokat ellehetetlenítő rendeletét, amellyel kapcsolatban törvényességi felhívást is kibocsátottak a főváros felé. A rendelkezést az érintett lapok tulajdonosai, valamint a Magyar Újságírók Közösségének az elnöke is élesen bírálták. A jogsértő módosítás jelenleg a Pesti Hírlapot és a Metropolt érinti. Az utóbbit tulajdonló Mediaworks a kormányhivatal döntését követően nyilatkozatot nyújtott be a fővárosnak, amelyben jelezték, hogy nem tesznek eleget a négy oldal rendelkezésre bocsátásának, és továbbra is kérik a közterület-használati engedély megadását az újságtartók elhelyezésére, mert a kézből történő laposztás álláspontjuk szerint nem engedélyköteles.

Provokáció és politikai hisztériakeltés

Karácsonyék módosításának átgondolatlanságát és életszerűtlenségét a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, Lovas Dániel is élesen bírálta a Médiapiacnak nyilatkozva. Szerinte a rendelet inkább provokáció és politikai hisztériakeltés, semmint szakmailag megalapozott javaslat, s életbe léptetése a sajtószabadságba történő beavatkozási kísérletnek is minősülhet. Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke viszont úgy vélte, „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, és szerinte semmi gond nincs azzal, ha a terület fenntartója a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára kívánja biztosítani.