2013. július 01.

HD-ben lehet mobilozni a Magyar Telekomnál

Az alkalmas okostelefonnal rendelkezők élvezhetik a jobb hangminőséget.

Az alkalmas okostelefonnal rendelkezők élvezhetik a jobb hangminőséget.

A budapesti teszteket követően - itthon elsőként - elérhetővé teszi a HD hangtechnológiát a Magyar Telekom. A szolgáltatás díjmentes és automatikus azon ügyfelek számára, akik erre alkalmas okostelefonnal használják a cég szélessávú hálózatát (3G, 4G). Ilyen telefon például az iPhone5, a Samsung Galaxy S3 és S4, illetve a Nokia Lumia 820 és 920 - közölte a cég.

Az új hangátviteli szabvány szélesebb akusztikus frekvenciatartományban több beszédjelet képes továbbítani: a beszédkódolók 300-3400 Hz közti frekvencia átviteli tartományát 50-7000 Hz-re terjeszti ki. A HD hangot a Telekom több hónapos, Budapest déli területére kiterjedő tesztidőszak után tette elérhetővé ügyfelei számára. A szolgáltatás bevezetésének műszaki hátterét az Ericsson biztosította.

2009 szeptemberében Moldáviában az Orange vezette be először a HD Voice-ot a mobilszolgáltatásban. Az első készülék, amely támogatta a HD Hang átvitelét, a Nokia 6720c volt. A legutóbbi GSA jelentés szerint 41 mobilszolgáltató 33 országban nyújt hálózatán HD minőségű hangszolgáltatást. A Deutsche Telekom-csoport ügyfelei a magyar mellett az osztrák, a cseh, a lengyel, a román és a német piacon élvezhetik a jobb hangminőséget.

A HWSW szerint hamarosan a Telenor is bevezeti a jobb minőségű hangszolgáltatást, a Vodafone ezirányú terveiről ugyanakkor a portálnak egyelőre nincs információja. Amennyiben mindhárom cég bevezetné a szolgáltatást, elvileg nem lenne akadálya, hogy ügyfeleik egymással is HD-minőségben beszélgethessenek.