2013. április 25.

HD-mizéria a magyar piacon

30 éves szabványról beszélünk, mint nagy ígéretről, közben már itt vannak az újabb varázsszavak. Lehet, hogy nem jó az irány? A HWSW eseményén jártunk

Gyakorlatilag 30 éves szabványról beszélünk, mint nagy ígéretről, közben már itt vannak az újabb varázsszavak. Lehet, hogy nem is jó az irány? A HWSW üzleti reggelijén jártunk, ahol tartalomtulajdonosok, gyártók, terjesztők beszélgettek a HD-helyzetről.

Több évtizedes múltja van a HD-nek, mégis még mindig erről beszélünk - mondta el vitaindítójában Záprel Zsolt, a UPC marketingigazgatója a HWSW üzleti reggelijén. Eközben már itt van a nyakunkon az ultra HD, a 4K. Pedig a HD-vel kapcsolatban sem minden tiszta, például egyáltalán nem biztos, hogy az HD, amit annak gondol a fogyasztó. Szerinte a tartalomgyártóknak és a televíziós szolgáltatóknak együtt kellene előrelépniük, hogy a HD a helyére kerüljön a piacon és a fogyasztók fejében is.

Hozzátette: az amerikai piacon kb. 800 csatornából 200 HD, míg itthon 200-ból kb. 30 az. A kérdés üzleti oldalról az, mikor éri el a piac az inflexiós pontot, mikor lesz elég lokális tartalom ahhoz, hogy a növekedés felgyorsuljon. A UPC szerint egyébként közel járunk ehhez a ponthoz, így mostmár minden ügyfél HD-boxot kap.

Müller Mihály, az Invitel tartalombeszezési vezetője szerint többek között azért is problémás az amerikai analógia, mert ott rosszabb minőségű az SD, így az SD-HD váltás az ügyfél számára látványosabb. Azaz könnyebben kialakul a tévénézőben az a tudat, hogy ő most HD-adást néz. Ráadásul eléggé slendriánul nagyjából azt nevezi a piac HD-nek, ami "nem SD", amivel kapcsolatban elmondta: "az ügyfél erre varrjon gombot".

A szakember szerint a HD hajtóerejét a készülékgyártók jelentik, így az is kérdés, kinek a feladata elsődlegesen a tévénézők edukációja: ezt valóban a terjesztőknek és a tartalomgyártóknak kell felvállalniuk, vagy az elektronikai áruházak kaphatnak döntő szerepet a HD-tudatosság felépítésében?

Laczkó Endre, a TV2 kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója a HD-váltást kicsit ahhoz hasonlítja, amit a Warner Entertainment home üzletágánál dolgozva megélt korábban. Akkor épp a VHS-ről DVD-re átállás volt napirenden. A lökés akkor is elsőként a készülékgyártók oldaláról érkezett, ám addig nem történt áttörés, amíg a nagy stúdiók, azaz a tartalomtulajdonosok nem álltak bele a helyzetbe. Szerinte most is nagymértékben a tartalmak gyártóin múlik, hogy mikor robban be a piac.

Megyeri Tibor, a Magyar Telekom termékmenedzsment és innovációs igazgatóságának irányítója szerint nagyon fontos kérdés, hogy az ügyfél, azaz a néző képes lesz-e meglátni a különbséget a hagyományos és a HD-minőség között. Ha ugyanis nem lesz egyértelműen érzékelhető számára, akkor végül teljesen mindegy, hogy pl. hogyan jelölik a csatornák, és másképp jelölik-e a natív és a felkonvertált HD-t, mert a piac máshol tart, és "köröznek még egy ideig".

A HD-beruházás ugyanis drága, és mint Laczó Endre hozzátette: nemcsak szolgáltatói, tartalomgyártói oldalról, hanem a háztartások részéről is, hiszen egy új tévé beszerzése nem két fillér. Magyarországon egyébként Záprel Zsolt közlése szerint olyan 30% a HD-képes tévék aránya.

Vigh Zoltán, az MTVA digitális átállás koordinátora szerint annyira azért nem drága a HD-gyártás, ugyanakkor vannak nehézségek. Elég akaratosnak kell lenni a beszállítókkal szemben, akik értelemszerűen nem akarják idő előtt lecserélni az eszközeiket. Az MTVA ugyanakkor elhatározta, hogy 2013. december 31. után nem fogad be  SD-tartalmat. Van olyan eset is, amikor nem a tartalomszolgáltatón múlik a siker, például a Warnernél sokáig egyszerűen nem kaptak HD-minősítést, hiába akartak. Szerencsére azonban a gyártók részéről egyre jobban érzékelhető a nyomás a váltásra. Szűcs László, a UPC kommunikációs vezetője hozzátette: bárhogy is döntenek a tartalomgyártók a saját tartalmaikat illetően, ahhoz a terjesztőknek igazodniuk kell, és ez például utóbbi piac kisebb szereplőinek nem egyszerű.

Egy ponton felmerült a digitális átállás is a beszélgetésben, de ezt Szabó Tamás, a Toshiba képviselője elintézte annyival, hogy ugyan minek beszélünk erről, miközben a háztartások 85 százalékát egyáltalán nem érinti ez a kérdés. Hozzátette: a technológia kész van, a HD piaci sikere nem a gyártókon múlik, amivel igazából senki nem vitatkozott.

Előkerült viszont ismét az a kérdés, hogy egyáltalán érzékeli-e a fogyasztó a minőségi ugrást, és ha igen, mikor fog váltani. A stúdióeszközök ciklusideje 7-10 év körül van, hangzott el, ami a tartalomgyártókat befolyásolhatja, de ilyen típusú ciklusidő a háztartások oldaláról is fenn áll. Ha nincsen edukáció, nem alakul ki tudatosság, hogy HD-re kellene váltani, hangzott el.

Vigh Zoltán szerint minden esetre a HD-t nem szabad mostanra prémiumnak tekinteni, kb. 10 éve volt az áttörés szakmai oldalról, ekkor vált a HD tömegtermékké, idén pedig a 4K nyomul a szakmai eseményeken, vásárokon. Ennek kell tehát valamiképp összhangolódnia a különböző ciklusidőkkel, és persze az üzleti modell megtalálásával...

Megyeri Tibor szerint ugyanis az okoz "feszültséget", hogy a technológia megvan, kész van, de nagy beruházási igény áll szemben az üzleti modell hiányával, bizonytalanságával. Mint elmondta, a legfejlettebb amerikai piacon sincsen 100 százalékosan működő üzleti modell. Feltette tehát a kérdést: reális-e abban gondolkodni, hogy minden lineáris tartalom legyen elérhető HD-ben vagy épp 4K-ban, mikor közben a piac a VoD, azaz a nem-lineáris fogyasztás felé tolódik. E szempontból logikus a felvetés: miért nem onnét indul az edukáció, hogy, ha az ügyfél tartalmat akar valamely platformon fogyasztani, akkor ahhoz a környezethez illeszkedő legjobb minőséget válassza. Ez pedig nem minden esetben kell, hogy HD legyen. Egyszerre van tehát jelen a minőségi és a "bárhol, akadás mentesen" drive fogyasztói oldalról.

A beszélgetés vége felé előkerült a 3D is, ami a résztvevők szerint megmarad a mozinak, a tévé esetében ez zsákutcának tűnik,egyelőre milliónyi technológiai és fogyasztási kérdéssel, a fejfájástól a szemüvegbeszerzésen át addig, hogy mozdulatlanul kellene tévézni, mert különben a kép nem olyan, amilyennek lennie kellene.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.