Hauk Zoltánnal, a nemrégiben tulajdonost váltott Juventus Rádió új vezérigazgatójával beszélgettünk a rádiós piac állapotáról és esélyeiről, illetve a teljes újrapozicionálás előtt álló csatornát érintő tervekről.

Sok évet töltöttél különböző rádióknál, majd tévés kitérőt tettél, aztán a Sonitushoz mentél, ahonnan tavaly decemberben jöttél el. Mi húzott vissza ismét a rádiós piacra?

A rádió szerelem. Dolgoztam a sajtóban, tévében, belekóstoltam az online-ba is, de a szívem mindig rádiós volt. Az érzelmi kötődés, a különleges hangulat minden rádiós lelkét megmozgatja.

Erősen kutatnunk kell az emlékezetünkben, hogy van-e olyan ma is működő rádió, ahol nem fordultál meg valamilyen formában.

Közel tizenhat éve kezdtem rádiózni, tényleg nagyon sok csatornánál megfordultam már, olyanoknál is, amelyek már nem is léteznek. Ameddig jól éreztem magam egy helyen, és megbecsültek a tulajdonosok, addig ott maradtam, de van olyan helyzet, amikor az ember váltani kényszerül. Az én váltásaimat mindig az határozta meg, hogy mit láttam a piacon a jövőre vonatkozóan, és hogy megvolt-e még az az érzelmi kapocs, ami fontos számomra. Mindig az üzleti oldalon tevékenykedtem, és a saleses egy idő után kiég. Nehéz megújulni, inspirációt találni, ha az adott médium eközben nem fejlődik.

Amikor eljöttél az előző munkahelyedről, a SonitusMedia olyan értelmű közleményt adott ki, hogy beperel téged, mert a távozásod során üzleti titkokat sértettél. Mi történt azóta?

Semmi. Nem indult per elennem, nem okoztam semmilyen kárt, nem volt létjogosultsága a pernek.

A rádiós piac a frekvenciapályáztatás miatt eleve kiszolgáltatott a politikának, szerinted az utóbbi hónapokban átrendeződött viszonyok nyomán nyitottabbá vált e piac?

A rádiós iparág mindig is folyamatos változásban volt/van, az idei évben a piaci környezet és a jogi szabályozás alakulása következtében is sokkal nyitottabbá vált, például Budapesten is kiírtak két új frekvenciát. A verseny szempontjából kimondottan pozitívan értékelem a jelenlegi helyzetet. A piac állapotáról az is elmond valamit, hogy a Juventus új tulajdonoshoz került, azaz volt olyan befektető, aki potenciált látott benne. Én pedig nemrégiben kizárólagos reklámértékesítési szerződést tudtam kötni az OzoneFM elnevezésű helyi rádióval. Ez afelé mutat, hogy versenyt lehet teremteni, ami jót tesz a piacnak. Ha pedig van verseny, akkor lesz innováció, erősödhet az iparági lobbi az üzleti partnerek felé.

Hauk ZoltánNézze meg Hauk Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Ezt a RAME keretein belül képzeled el?

Vagy a RAME keretein belül, vagy közvetlenül az ügyfelekkel. A versenyhelyzet mindenkit arra inspirál, hogy elkezdjen lobbizni. Ugyanebbe az irányba mutatnak a bónusztörvény rádiós piaci következményei is. Azt várjuk, hogy az ügynökségek motivációja csökkeni fog a tévén és az online-on kívüli médiatípusok esetében. Az ügynökségekkel folytatott beszélgetésekből ugyanis úgy látom, csupán e két médiatípus esetén tartják elérhetőnek a 15 százalékos jutalékot. A sajtót, a közterületet és a rádiót feltételezésünk szerint az ügyfelek direktben fogják vásárolni, mert ezeknél nem szükséges olyan szaktudás, mint a másik két médiatípusnál. A rádiók számára ez azt jelenti, hogy közvetlenül a hirdetők felé kell felépíteniük az üzleti kommunikációjukat. Ez jelenleg a RAME feladata, amelyen belül a Juventus egy kis szeletet képvisel csupán, így a nagyobb szereplőktől várunk javaslatokat. Ettől függetlenül mi magunk is foglalkozunk a törvény hatásaival.

A kapcsolati hálón túl új szaktudást is fel kell építeniük a rádióknak? Ha kiesik az ügynökségi hozzáadott érték, azt valakinek át kell vállalnia, és ez gyaníthatóan inkább a média lehet.

Az lenne az ideális, ha a rádiós piac kétirányú kommunikációt folytatna az ügyfelek felé. Egyfelől közös platformra kell kerülnünk, hogy együtt népszerűsítsük magát a rádiós műfajt. Másfelől maguknak a csatornáknak is meg kell keresniük az ügyfeleket.

A RAME sokévnyi huzavona után született meg, így a közös platform megvan. Ez azt jelenti, hogy elvileg jobbak a körülmények a lobbihoz, mint öt-tíz évvel ezelőtt.

Mások a piaci körülmények, mint korábban. Öt éve más típusú problémák voltak, például a párhuzamos mérések miatt. Akkor azonban nagyobb volt a választék, két országos rádió üzemelt, mindkettőnek komoly értékesítőcsapat állt rendelkezésére, amelyek versenyeztek egymással. A Class FM egyedüli országos rádióként óhatatlanul ráült a helyzetre. Ennek az erős szerepnek az előnye az, hogy akár az egész rádiós iparág számára fontos fejlesztéseket is keresztül tudnak vinni a piacon – több ilyen is megvalósult –, a hátránya viszont az, hogy nem feltétlenül érdekeltek a további innovációban, ha egyszer tele az inventory.

Ezt a politikai megrendelések kiesése nem írja át?

Ha bármely médiumnál kiesnek a politikai megrendelések, sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a piaci ügyfelek megszerzése érdekében, mint korábban. A piac azonban gyakran kevesebbet fizet a reklámmegjelenésért, mint a politikai hirdetők, így az inventory továbbra is tele lesz. Az új piaci ügyfelek megjelenése a piacon pozitív fejlemény, de arra nem elég, hogy nagyobb volumenben áramoljanak be vagy vissza a kereskedelmi ügyfelek.

Elég lesz ez arra, hogy a rádiós piac reklámbevételei nőni tudjanak?

Igen, de ennek alapfeltétele az értékesítési politikák átalakítása, beleértve annak kitalálását is, hogy az ügynökségek a bónusztörvény változása miatt miért ne hagyják ki a rádiókat a médiatervekből, az ügyfeleket pedig nyitottá kell tenni, ehhez viszont innoválni, beruházni szükséges.

A rádiós piac után nézzük a Juventust. Milyen állapotban vetted át?

Jó állapotban vettem át. Gondot okozott viszont, hogy a Juventus Rádió másodpercárai évről évre erodálódtak. Ennek következtében egyes ügyfelek úgy tekintenek ránk, mint egy budapesti csatornára, amely ugyanazt csinálja húsz éve, és ha olcsón meg tudják vásárolni a reklámidőt, akkor hirdetnek benne. Ahhoz, hogy ezen a képen változtatni lehessen, hozzá kell nyúlnunk a rádióhoz, amit szeptembertől meg is teszünk. Átalakítjuk a zenei struktúrát és a reggeli műsort. Most zajlik ehhez kapcsolódóan egy kutatás. A bevételeink növelése érdekében a minket kizárólag az olcsóságunk miatt választó ügyfeleinktől megválunk. Az ügyfelek gyakran a saját emocionális kötődésük alapján választanak rádiós partnert, ezt a kapcsolatot is magasabb árra tudjuk váltani.

Mennyi időd van arra, hogy olcsóból prémium termékké pozicionáld át a Juventust?

Az új műsorstruktúrát szeptembertől kell elindítanunk, a prémium termékké válást pedig legkésőbb az év végéig kell megoldanunk. Ez nem egyszerű feladat, de a jövő évre vonatkozó tárgyalásokat már ennek szellemében folytatjuk. Eközben erőteljesen nyitottunk a helyi rádiók felé is, mert az ügyfelek zöme országos kampányt akar. Ezért van szükségünk budapesti rádióként komplementer csatornákra.

Ez azt jelenti, hogy újra hálózatos rádió lesz a Juventus?

Jelenleg nincs ilyesmi tervben, az értékesítési együttműködésekre fókuszálunk.

Emlegetted a versenyt, amiben benne lehet az is, hogy a Class FM mellett megint lesz egy másik országos rádió. Ha adódik lehetőség, a Juventus rástartol erre?

Erre nem tudok egyelőre válaszolni. Annyi biztos, hogy a jövő év novemberében fog lejárni a frekvenciaengedély első hét éve, amikor is a Médiatanácsnak arról kell majd döntenie, hogy a Class FM hosszabbíthat-e újabb öt évre.

A Juventus új tulajdonosa, a Tematic Media Group Kft. több tévét is birtokol. Nyit ez új lehetőségeket a rádió számára?

Abszolút, főleg a Sláger TV révén alakulhatnak ki tartalmi és értékesítési szinergiák.

Milyen eredményekkel számolsz a jövő évre vonatkozóan?

Attól függ az árbevétel növekedési üteme, hogy miként tudjuk integrálni a helyi rádiókat, míg a hallgatottság az új struktúra sikerén múlik. Azzal lennék elégedett, ha a hallgatottság jelenlegi mértékét 20-30 százalékkal meg tudnánk emelni. Az árbevétel alakulását rengeteg változékony tényező alakítja, de a tulajdonos és én is 30 százalékos bővüléssel lennénk elégedettek.