2010. november 26.

Háborognak az európai kiadók

Az európai kiadók felkérték az Európai Unió szakintézményeit, hogy vizsgálják felül a közmédiák online megjelenését.

Az európai kiadók felkérték az Európai Unió szakintézményeit, hogy vizsgálják felül a közmédiák online megjelenését.

Szerintük ugyanis azok nem egyenlő feltételekkel versenyeznek az újságok hírszájtjaival.

Az Európai Újságkiadók Szövetsége (ENPA) azt kéri, hogy vonják vissza a közmédiák online megjelenésének állami támogatását, miután az Európa Parlament megszavazta Ivo Belet belga uniós képviselő A közszolgálati média a digitális korban című jelentését. A Belet-jelentésben ugyanis az áll, hogy a biztosítani kell, hogy a kiadók online befektetéseit ne ássa alá a közszolgálati média online jelenléte.

Ivar Rusdal, az ENPA elnöke úgy nyilatkozott: "Amíg a hírszájtok súlyos pénzeket ölnek bele új online üzleti modellekbe, addig a közszolgálati médiák egyre növekvő online jelenléte torzítja a piacot. A közmédiák túl gyakran lépnek túl közszolgálati kötelezettségeiken" - mondta Rusdal.

Az ENPA úgy látja, hogy a közmédiák és a hírszájtok együttműködése a demokrácia és a média sokszínűségének alapja, de csak akkor, ha a közszolgálati médiára is vonatkoznak bizonyos piaci szabályok. „A közszolgálati média online jelenlétének közértékét független testületeknek kellene tesztelniük" - véli Rusdal.

A kiadók arra is felhívták a figyelmet, hogy a közszolgálati média túl sokszor lép fel kereskedelmi szerepkörben. Az állami finanszírozású közszolgálati médiák túl gyakran használják fel a privilegizált helyzetüket, hogy nagyobb szeletet hasíthassanak ki az online reklámtortából, épp a magáncégek kárára – írja a Kreatív.